Prøv deg på din egen kimchi, med vår oppskrift er det ikke vanskelig!

Godtleverts guide til kimchi

Sterk, syrlig og med flere lag intense smaker. Det er kimchi – en koreansk spesialitet, surkålens fjerne fetter. Den vanligste varianten lages på kinakål, men kimchi kan inneholde mange forskjellige grønnsaker, som reddik, løk, gulrot eller agurk. I Sør-Korea serveres kimchi til nesten alt, fra nudler og risretter til salater og pannekaker.

Hvordan lager man kimchi?

Den grunnleggende ideen bak kimchi er fermentering – en eldgammel konserveringsmetode som forvandler sukker til melkesyre og gir kimchi den karakteristiske smaken. Fermenteringstiden varierer og kan strekke seg fra noen dager til flere uker. Når kimchien er moden, plasseres den i kjøleskap for å roe fermenteringsprosessen. Smakene fortsetter å utvikle seg i kjøleskapet, og kimchi er en rett som bare blir bedre med tiden.

Hvor kan jeg kjøpe kimchi?

Du får kjøpt kimchi i de fleste velassorterte matforretninger, eller i din nærmeste asiatiske matbutikk. Det finnes ulike typer kimchi med forskjellige smaker og ingredienser, så prøv deg fram og finn din favoritt.

Hvordan lager jeg kimchi selv?

Lag din egen kimchi! Med vår oppskrift er det ikke spesielt vanskelig. Prøv deg fram med ulike ingredienser, for gjennom å variere grønnsaker og krydder kan du utvikle din egen kimchioppskrift, og gi retten en unik smak. Og du, ikke gi opp selv om det første forsøket ikke ble perfekt. Så lenge kimchien lukter godt, kan du bruke den som smakstilsetter i matlaging – i en varmende gryte, eller andre asiatiske retter.

Prøv vår kimchioppskrift!

Oppskrift på hurtigkimchi

Kimchi tar vanligvis flere dager å lage, men det finnes snarveier. Denne kimchien kan du nyte umiddelbart, uten den lange fermenteringsprosessen. Resultatet er en mildere kimchi som bare tar 10 minutter å lage. En viktig ingrediens er gochujang, en koreansk chilipaste du får kjøpt i asiatiske matbutikker.

Kimchi

Ingredienser:

  • 300 g kinakål
  • 1 bit ingefær
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 ss gochujangpasta 
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 ts sukker

Sånn gjør du:

  1. Skrell og finriv ingefær og hvitløk
  2. Ha ingefær og hvitløk i en bolle, og bland med gochujang, tomatpuré, hvitvinseddik og sukker.
  3. Kutt kinakålen i grove strimler. Ha kålen i bollen med gochujangblandingen, og bland ordentlig, gjerne med hendene, slik at kålen faller litt sammen.

Korea på menyen

Korea på menyen

Koreansk mat er en av de heteste mattrendene akkurat nå, og vi i Godtlevert vet hvorfor. Det koreanske kjøkken byr på alt vi elsker med asiatisk mat – pluss litt ekstra spennende smaker. En rød tråd i koreanske retter er de fermenterte innslagene, kimchi og chilipaste. I denne artikkelen introduserer vi deg for fem koreanske retter med het, krydret og genuint koreansk smakspalett.

Les mer og bestill