Hvor mye kan du egentlig om thailandsk matlaging og kultur? Les vår guide, og lær mer!

Et kjøkken med friske kontraster - vår guide til thailandsk mat og kultur

Verden har for lengst omfavnet thaimat, og pad thai og tom kha gai har blitt kjente retter også i Norge – men hvor mye kan du egentlig om thailandsk matlaging, ingredienser og kultur? Les videre, og bli bedre kjent med matskikkene i smilets land.

Nøkkelsmaker

Et typisk thailandsk måltid skal inneholde alle de fire nøkkelsmakene salt, søtt, surt og sterkt, og vil gjerne bestå av en sterk suppe, en curry, stekt fisk, en klar suppe og en salat. Det er store regionale forskjeller på maten i Thailand, men et fellestrekk er at det serveres ris til alle måltider. Thaiene spiser «family style», nemlig at alle rettene serveres samtidig, og alle rundt bordet deler, for måltidet er et naturlig samlingspunkt for thaiene, og de spiser ofte sammen i store grupper. Thaiene skiller seg fra resten av store deler av Sørøst-Asia, de spiser nemlig ikke med pinner, men med gaffel og skje.

Krydder og urter

Nøkkelen i thailandsk mat er bruken av friske urter og krydder. Ingredienser som koriander, ingefær, galangal, sitrongress og thaibasilikum blir brukt i mange av de klassiske thairettene, og gir dem deres karakteristiske smak. Disse urtene, sammen med generøs bruk av chili, gir thaimaten en unik kombinasjon av hete, sødme og frisket, og denne balansen er kanskje noe av grunnen til at thaimat har blitt så populært verden over.

Ferske grønnsaker

Thaimaten domineres av friske grønnsaker. Fra sprø bønnespirer i pad thai, saftige tomater i papayasalat og umamirik sopp i tom khagai – det er grønnsaker i nesten alle thailandske retter. Ikke bare er de næringsrike, de tilfører farge og smak, og balanserer godt opp mot de sterke smakene fra urter, krydder og chili.

Chili fra A til Å

Chili er nemlig avgjørende i thailandske retter. Man kan nesten hevde at det er chilien som er essensen i den karakteristiske smaken i mye thaimat – noen retter krever faktisk så mange som åtte forskjellige chilityper for å være autentiske. Thaiene bruker både rød, grønn og gul chili, og dette er grunnen til at vi finner tre forskjellige currytyper, nemlig rød, grønn og gul curry. Nam phrik er en tradisjonell thailandsk chilisaus som er laget av fersk eller tørket chili, hvitløk, sjalottløk, limesaft og ofte en slags fisk- eller rekepaste. Denne sausen finnes ofte på thailendernes middagsbord, og hvis du er glad i sterk mat vil den bli en rask favoritt! Men vær ikke redd, selv om du har en litt sensitiv gane, er det absolutt mulig å justere styrken – bare tilsett litt mindre chili enn oppskriften tilsier. 

Tradisjon i hver bit

Thailandsk mat er mer en bare matlaging, det er kultur, tradisjon og kunnskap. Med den smarte bruken av krydder, chili og grønnsaker feirer thaiene friskhet og kontraster, og det er kanskje derfor thaimat har blitt så populært verden over.

Ble du sulten nå? Be familien på en balansert smaksfest med Godtleverts thailandske retter! Skulle noe annet friste, kan du alltid velge mellom 80 forskjellige middager, hver uke, der du velger retter selv.

Se ukens meny