Visste du at ost kan fryses? Les våre tips og råd!

Kan man fryse ost? - Tips og råd for å fryse og bevare osten

Ost, dessertost og smelteost. Ost på brødskiva, på pizza eller lasagne. Fat som bugner med smakfull ost, søt frukt og salt kjeks - vi får nesten vann i munnen bare ved tanken. Men hva gjør man med osten som blir til overs når gjestene har reist?

Kan ost fryses?

Det virker kanskje ikke åpenbart, men svaret er ja, i mange tilfeller kan ost fryses helt fint. Det er imidlertid verdt å vite at ostens konsistens og smak kan påvirkes når den tines, derfor er det lurt å vite hva som gjelder for ulike typer ost.

Før du skal fryse osten, er det best å dele den i mindre biter eller skiver. Det er også bedre å fryse harde oster, fordi myk og fet ost vil endre konsistens og smak når den tines.

Oster som egner seg for frysing:

Cheddar: Den harde cheddarosten kan godt fryses. Den beholder også smaken når den tiner.

Parmesan: Frys gjerne parmesanen, og ta den opp ved neste pastamåltid!

Fetaost: Feta kan fryses, men smaken kan endre seg når den tiner.

Gouda: Gouda egner seg godt til frysing, og smaken vil ikke endre seg etter opptining - bruk skivet Gouda til ostesmørbrød eller i salater!

Brie, Philadelphia-ost, fersk mozzarella og Norvegia er også oster som kan fryses. Sørg for å pakke dem godt inn for å bevare smaken og konsistensen.

Blåmuggost egner seg dessverre ikke for frysing, da konsistens og smak vil endre seg dramatisk etter opptining.

Frossen ost og holdbarhet

Ost kan oppbevares i fryseren i opptil 6 måneder uten større kvalitetsendringer. Det er viktig å oppbevare osten i en tett emballasje for å minimere risikoen for at osten tar smak og lukt fra andre matvarer som oppbevares i fryseren.

Så hvis du har masse ost til overs etter en kveld med ost og kjeks, er det bare å putte den i fryseren - bare pass på at osten er egnet for frysing, og at du pakker den inn i plast. GODT å vite, ikke sant?

Les flere matsvinntips