Marinader

En god marinade setter smak og farge på kjøtt og grønnsaker, men kan også gjøre kjøttet både mørt og saftig. Her får du oppskriftene på våre favoritt-marinader denne sommeren.

En marinade skal alltid inneholde KOS: krydder, olje og syre. Oljen trekker ut smaken fra krydderet, og syren gjør at holdbarheten på kjøttet blir noe lengre. Syren kan også mørne kjøttet. Saltet trekker ut væske fra kjøttet, så marinader skal inneholde lite salt. Husk derfor å salte kjøttet ved servering.

Tilpass mengden etter størrelsen på kjøttet du skal marinere. Du kan helt fint lage mer enn oppskriften tilsier, og ha marinaden i en lufttett boks i kjøleskapet. Marinaden har lang holdbarhet. Mariner gjerne kjøttet i en pose i kjøleskapet over natten for mer smak.

Barbecuemarinade

  • 1 løk
  • 3 hvitøksfedd
  • 2 ts chilipulver
  • 4 ts chipotlepulver
  • 1 dl sterk kaffe
  • 1 dl worchestershiresaus
  • 2 ½ dl ketchup
  • 1 dl eplesideeddik
  • 100 g brunt sukker
  • Olje


  1. Skrell og finhakk løken og hvitløken. Varm opp en kjele til middels varme, og ha i litt olje. Stek løken i omtrent 2 minutter, til den er gyllen. Tilsett hvitløken og chili- og chipotlepulveret, og stek videre i omtrent 1 minutt. Tilsett deretter resten av ingrediensene. Kok opp, og la det hele småkoke i 5 minutter.
  2. Kjør marinaden jevn med en stavmikser eller blender.
    Ha barbecuemarinaden i en lufttett beholder.

Tips! Barbecuemarinade passer til stort sett alt, men den er ekstra god på storfe og kylling. Smak gjerne til marinaden med honning og en søt sennep for et søtere smaksbilde, eller så kan du ha i fennikelfrø for en god lakrissmak.

Du kan lage en god barbecuesaus til tilbehøret ved å blande ut litt av marinaden med majones, eller i et beger med yoghurt, rømme eller crème fraîche.

Image alt text

Yoghurtmarinade
Melkesyren i yoghurten bryter ned proteinene i kjøttet, og er den marinaden som mørner kjøttet best. Dette fordi syren i melkesyre er mildere enn syren i eddik eller sitrus, som ofte kan gjøre kjøttet seigt eller vassent.

  • 3 hvitløksfedd
  • 1 bunt koriander, persille eller dill
  • 3 dl yoghurt naturell eller gresk yoghurt
  • 1 ts kajennepepper
  • 1 ts spisskummen
  • 1 sitron
  • Pepper


Skrell og finhakk hvitløken. Finhakk urtene, og bland sammen yoghurten, urtene, hvitløken og krydderet i en skål. Riv litt sitronskall (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og ha det i marinaden. Smak til med saft fra sitronen og pepper.

Lønnesirupmarinade

  • 4 hvitløksfedd
  • 4 stjerneanis
  • 1 dl lønnesirup
  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl olje
  • 1 sitron

Knus hvitløksfeddene og stjerneanisen lett med den flate siden av en kniv, eller i en morter. Bland sammen alle ingrediensene i en skål. Riv litt sitronskall (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og ha det i marinaden, og smak til med saft fra sitronen. Oppbevar lønnesirup­marinaden i en lufttett boks.

Tips! Lønnesirupmarinade passer ekstra godt til kylling. Tilsett gjerne litt friske urter, som for eksempel rosmarin, timian eller estragon i marinaden. For en ekstra spicy marinade, så smaker det også godt med litt Dijon-sennep i.

Asiatisk marinade

  • 1 dl soyasaus
  • ½ dl riseddik
  • 2 ss honning
  • 2 ss sesamolje
  • 2 ts hvitløk
  • 1 ss ingefær
  • 1 ss sjalottløk
  • 1 ss sesamfrø
  • 1 ts pepper

Skrell og finhakk hvitløken, ingefæren og sjalottløken. Visp sammen alle ingrediensene i en skål.

Image alt text