Sauser, dipper og vinaigretter
Løft grillmåltidene i sommer hjemmelagde sauser, dipper og vinaigretter.
Perfekt til sommerens grillmat!
Romescosaus
Dette er en katalansk saus og dipp som er svært populær i hele Spania, spesielt i Catalonia. Sausen passer til det meste, og den passer ekstra godt til fisk og skalldyr. Grill gjerne vårløk hardt, rens dem for det svidde, og dypp dem i romescosausen, akkurat som de gjør i Catalonia!
- 100 g mandler
- 1 paprika
- 4 tomater
- 4 hvitløksfedd
- 1 rød chili
- 1½ dl olivenolje
- 2 ss rødvinseddik
- Sukker
- Salt
- Pepper
- Varm opp stekeovnen til 200 grader.
- Kok opp en kjele med vann, ha i mandlene, ta kjelen av varmen, og la mandlene ligge i vannet i 10 minutter. Fjern deretter skallet.
- Legg paprikaen, tomatene, mandlene og hvitløksfeddene med skallet på, på et stekebrett med bakepapir. Stek det sammen i 10 minutter, ta ut mandlene, og stek resten i 10 minutter til. Ha paprikaeni en bolle, dekk bollen med plast-
folie, og la den dampe fra seg. Riv av skinnet, rens og grovhakk den. - Press hvitløken ut av skallet, og flå tomatene. Grovhakk chilien. Kjør hvitløken, mandlene og chilien sammen i en blender eller kjøkkenmaskin, til alle ingrediensene er finhakket. Tilsett tomatene, paprikaen og litt sukker. Spe på med olivenoljen og eddiken, litt og litt, mens blenderen eller kjøkkenmaskinen går. Smak til med litt salt og pepper, og eventuelt mer eddik.
Muhammara
- 2 rød paprika
- 2 skiver tørt brød
- 1 hvitøksfedd
- 1 ss bladpersille
- 1 sitron
- 2 ss granateplesirup
- 1 ts spisskummen
- 1 ts chiliflak
- 2 ss olivenolje
- 50 g valnøtter
- Salt
- Pepper
- Bakepapir
- Plastfolie
- Varm opp stekeovnen til 230 grader varmluft.
- Fordel paprikaene på et stekebrett med bakepapir, og stek dem i ovnen i omtrent 30 minutter, til de ser litt brente ut. Stek skivene med brød i ovnen sammen med paprikaene de siste omtrent
5 minuttene av paprikaenes steketid. Ta alt ut
ut av ovnen. Ha paprikaene i en bolle, dekk bollen med plastfolie, og la dem dampe fra seg. Riv av skinnet, rens og grovhakk dem. Skrell og finhakk hvitløken. Skyll persillen i kaldt vann. - Ha alle ingrediensene i en egnet beholder, og kjør blandingen til en jevn røre med en stavmikser.
Riv litt sitronskall (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og ha det i marinaden. Smak til med saft fra sitronen. Du kan også knuse alt sammen i en morter om du vil ha en litt grovere konsistens på muhamarrasausen din.
Tips! Hvis du ikke får tak i granateplesirup, kan du bruke sukker, honning eller en søt balsamicosirup.
Salsa verde
Denne grønne og litt sterke urtesausen er like god på kjøtt og fisk, som den er over poteter bakt på grillen. Med andre ord – her er det bare å slå seg løs.
- 1 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
- 1 bunt bladpersille
- 1 bunt basilikum
- 2–3 ss mynte
- ¼–½ rød chili
- 1 ss kapers
- 3 ss eddik, eplesider, rødvins- eller sherryeddik
- 1 dl olivenolje
- Salt
- Pepper
- Skrell og finhakk sjalottløken og hvitløken. Skyll og finhakk urtene og chilien.
- Ha alle ingrediensene i en egnet beholder, og kjør blandingen jevn med en stavmikser. Ha gjerne i litt mer olivenolje om salsaen blir for tykk.
Klassisk sennepsvinaigrette
- 2 ss Dijon-sennep
- 1 ss eddik, eplesider, sherry eller rødvinseddik
- 1 dl olje
- 1 ts sukker
- Salt
- Pepper
Visp sammen Dijon-sennepen, eddiken, sukkeret, litt salt og pepper i en skål. Hell over oljen, litt og litt, mens du visper. Smak til med salt og pepper.
Sennepsvinaigretten er veldig lett å bruke. Ha dressingen over din favorittsalat i sommer. Bruk din hjemmelagde sennepsvinaigrette i disse oppskriftene: