Les mer om wokens magi!

Thailandsk matlaging og wokens magi

Thailandsk matlaging er kjent for sin friskhet og bruk av ferske grønnsaker med spenst – og nøkkelen her er thaienes bruk av wok. Det er kanskje lett å forveksle den med en vanlig stekepanne, men woken har nemlig sine helt egne egenskaper som er med på å gjøre thaimaten til det det er. Men hvorfor er woken så sentral i thailandsk matlaging, og hvordan brukes den egentlig?

Varm og effektiv

Thaimat er kjent for å inneholde masse friske grønnsaker. For at disse skal beholde spenst og ikke bli overkokte og triste, er det viktig at de varmebehandles raskt – og det er her woken kommer inn. Wokens konkave form gjør at den får en stor overflate, og når den brukes riktig transporterer den varme svært effektivt. I tillegg er ekte wokpanner laget av stål, som gjør at de blir veldig varme, veldig fort. Det er essensielt for å gi grønnsaker den raske behandlingen de trenger for å beholde all sin naturlige spenst.

Kokkens beste venn

Du har kanskje sett det på restauranter: kokken slenger noen ingredienser i woken, og gir dem en rask runde med høy varme – og vips er maten klar. Wokens høye varme gjør at smakene forsegles i maten, alt blir stekt jevnt og kan serveres i løpet av få minutter.

Allsidig verktøy

Man skulle kanskje tro at thaiene bare lager stir-fry og pad thai i woken, men den er faktisk veldig allsidig. Man kan nesten kalle den hjertet i thailandsk matlaging, den er som en alt-i-ett-løsning for thailandske kokker. De bruker den til så mangt, fra å steke og dampe, til og med suppe kokes i woken. Den gjør det mulig å leke med forskjellige teknikker, og derfor er den høyt elsket i thailandske hjem.

Kvalitet betyr noe

Med andre ord, skal du lage autentisk thaimat, trenger du en god wok – men det stopper dessverre ikke der. For å utnytte woken fullt og helt, bør den brukes over åpen flamme eller gass, slik at hele woken blir varm,ikke bare bunnen. Det er kanskje vanskelig å få til i de fleste norske hjem, men du kommer langt med en god stålwok, og vi synes ikke du skal la mangelen på åpen ild stoppe deg fra å lage skikkelig god thaimat. Tenk deg en travel wok, full av fargerike grønnsaker, saftig kjøtt og duftende krydder – det kan nesten ikke bli bedre? Så gi woksteking et forsøk, bare husk å få wokpannen ordentlig varm før du setter i gang, det er nemlig hele nøkkelen.

Ble du sulten nå? Be familien på en balansert smaksfest med Godtleverts thailandske retter! Skulle noe annet friste, kan du alltid velge mellom 80 forskjellige middager, hver uke, der du velger retter selv.

Se ukens meny