Rømmegrøt er festmat til Sankthans

Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat og ble servert som festmåltid på sankthans, som et symbol på overflod og gode avlinger. Den føyelsmyke grøten smaker ekstra godt med litt salt spekemat og melon til - også rød saft da. Det er ikke vanskelig å lage heller.

Til 4 personer trenger du

  • 5 dl seterrømme
  • 5 dl melk
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts salt


Tilbehør

  • Melon (gjerne honningmelon eller galiamelon)
  • 200 g spekeskinke
  • Flatbrød
  • Sukker
  • Kanel
  • Smør

Ha rømmen over i en kjele, og kok opp på middels varme under omrøring. Kok rømmen i 2 minutter. Bland inn halvparten av melet, og rør kraftig. Skru ned varmen, og la rømmen småkoke på lav varme, i 2–3 minutter, til det har skilt seg og smøret har kommet frem. Ta av litt av smøret med en øse eller spiseskje, og ta vare på det til senere. Rør inn resten av melet, og spe på med melken. Kok grøten på lav varme i 5–6 minutter. Smak til med 1 ts salt.

Del melonen i to, og skrap ut kjernene med en spiseskje. Kutt melonen i båter.

Strø sukker og kanel over grøten, og så kan du enten servere smøret som skilte seg ut under koking, smelte nytt smør, eller ha litt hardt smør på toppen av grøten. Fordel spekeskinken, melonbåtene og flatbrødet utover et serveringsfat, og server det til rømmegrøten.