Hjem
/
Rømmegrøt er festmat til Sankthans
Rømmegrøt er festmat til Sankthans
Del

Rømmegrøt er festmat til Sankthans

Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat og ble servert som festmåltid på sankthans, som et symbol på overflod og gode avlinger. Den føyelsmyke grøten smaker ekstra godt med litt salt spekemat og melon til - også rød saft da. Det er ikke vanskelig å lage heller.
21. juni, 2021

Til 4 personer trenger du

  • 5 dl seterrømme
  • 5 dl melk
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts salt


Tilbehør

  • Melon (gjerne honningmelon eller galiamelon)
  • 200 g spekeskinke
  • Flatbrød
  • Sukker
  • Kanel
  • Smør

Ha rømmen over i en kjele, og kok opp på middels varme under omrøring. Kok rømmen i 2 minutter. Bland inn halvparten av melet, og rør kraftig. Skru ned varmen, og la rømmen småkoke på lav varme, i 2–3 minutter, til det har skilt seg og smøret har kommet frem. Ta av litt av smøret med en øse eller spiseskje, og ta vare på det til senere. Rør inn resten av melet, og spe på med melken. Kok grøten på lav varme i 5–6 minutter. Smak til med 1 ts salt.

Del melonen i to, og skrap ut kjernene med en spiseskje. Kutt melonen i båter.

Strø sukker og kanel over grøten, og så kan du enten servere smøret som skilte seg ut under koking, smelte nytt smør, eller ha litt hardt smør på toppen av grøten. Fordel spekeskinken, melonbåtene og flatbrødet utover et serveringsfat, og server det til rømmegrøten.

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.