Laks med agurk-og fennikel salat

Laks med agurk-og fennikel salat

4.02 (314)
Under 30 min
7 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:

    Basisvarer:
    • Eplesidereddik
    • salt
    • sukker
    • vann
    Poteter
    500 g
    Agurk
    1 stk
    Fennikel
    ½ stk
    Salt
    2 ts
    Sukker
    1 ss
    Eplesidereddik
    4 ss
    Vann
    1 dl
    Laksefilet med skinn
    400 g
    Salt
    Sitron
    ½ stk
    Rømmekolle
    1 pakke
    Sitron
    ½ stk
    Allergeninformasjon

    Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

    Slik gjør du

    Tips fra kokken:

    Finn frem et skjærebrett, en kniv og en ostehøvel eller gulrotskreller. Kutt eller klipp av skuddene på toppen av fennikelen, de som ligner på dill, de skal du bruke senere. Skjær fennikelen med ostehøvel eller gulrotskreller så du får tynne skiver. Ha skivene i en bolle. Hakk skuddene, så er de klare for å brukes i dressingen.

    Varm opp ovnen til 200 grader varmluft. Sett over poteter til koking og kok dem møre. Det tar omtrent 20–25 minutter.
    Kutt av skuddene på fennikelen, de som ligner på dill, og finhakk disse. Skjær fennikel og agurk i tynne skiver, gjerne med en østehøvel eller mandolin. Bland sammen salt, sukker, eddik, skuddene fra fennikelen og vann. Hell dressingen over fennikelen og agurken. La bollen stå på benken frem til servering. Smak til før servering.
    Skyll laksen i kaldt vann og tørk den lett med papir. Legg laksen i en ildfast form. Ha på salt, pepper og sitronsaft. Sett formen i ovnen og stek laksen i 8–10 minutter (se tips).
    Server bakt laks med agurk- og fennikelsalat, kokte poteter, sitronbåter og rømme.
    Fyr opp grillen. Gni fiskeskinnet godt inn med olje og krydre fisken med salt og pepper. Legg laksen oppå to skiver sitron på grillen med skinnsiden ned. Grill fisken til du ser at den er lett lyserosa rundt kanten. Snu fisken og grill den i 2–3 minutter på den andre siden.
    Vil du heller dampe fisken, gjør gjerne det. Ha 2 liter vann, 2 ss salt, 10 hele pepperkorn, ½ sitron og 2 laurbærblad i en kjele. Gi det hele et oppkok, legg i laksen og la det trekke i 5–8 minutter, litt avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. Laksen er ferdig når den nesten flaker seg ved et lett trykk med fingeren. Løft den ut og legg den på et serveringsfat.
    Kutt potetene i biter og bland inn rømme. Tilsett løk, purre eller vårløk og noen tomater. Ta skinnet av fisken. Del fisken i store biter og vend den inn i potetene. Vips, en deilig og lett potetsalat.
    «FENNIKEL»: Fennikel er en urt som kan bli hele 2 meter høy. På toppen har den en gul krone med mange små blomster. Det er fra blomsten vi får fennikelfrø. Disse kan brukes til å lage te, i bakverk eller til sylting. De er veldig vanlige å bruke i indisk mat. Roten er en hvit knoll som vokser rett over bakken. Lukt på den! Kan du kjenne igjen lukten? Både lukten og smaken av fennikel kan minne om anis eller lakris. Andre steder i verden er det vanlig å spise en bit fennikel eller kandiserte fennikelfrø etter maten. Dette gjør de for å forhindre luft i magen og dårlig ånde.
    God middag!