Derfor smaker norsk salat så godt
Nå finner du mange deilige, norske råvarer i matkassen din.
Få ting er bedre enn kortreist og lokal mat, spesielt når den er i sesong. Salatsesongen er like rundt hjørnet, og Hans-Albert Huseby hos Huseby Gård i Lier gleder seg til å vise frem norsk mat på sitt aller beste.
– Lokal, norsk mat er fersk og kortreist. Vi har veldig gode vekstvilkår når det er sesong her i Norge, forteller Hans-Albert, og fortsetter:
– Lange dager og god variasjon på temperaturen gjør at vi får en veldig god smak og god holdbarhet på produktene. Kulda om vinteren gjør at naturen ofte nullstiller seg før en ny sesong starter opp igjen. Og med tanke på klima og miljø er det selvfølgelig veldig positivt at produktene ikke trenger å transporteres så langt fra produsent til forbruker.
Hørt om Salanova?
Huseby Gård produserer 14 ulike typer salat, og Hans-Albert har lagt sin personlige elsk på Salanova. Det er en krysning mellom ulike tradisjonelle salater som gjør at smaken blir veldig god. Denne salatsorten kan man bruke til alt fra smørbrød, som tilbehør til middag eller til en smakfull salat. Salanova vokser tidlig og er derfor en av de første salatene Huseby kan høste i år.
Viser frem norsk mat
Huseby har en lang tradisjon med å produsere mat, og familien har drevet gården i hele fem generasjoner. I flere år har gården også vært en av Godtleverts faste leverandører til deres matkasser. Stadig flere nordmenn merker at det å kjøpe en matkasse har gjort det lettere å oppleve gode kvalitetsråvarer. Godtlevert bruker mange ulike småskalaleverandører og får slik vist frem norsk lokalprodusert mat.
– Når vi leverer til Godtlevert får vi vist frem grønnsaker som man kanskje ikke ellers finner i grønnsaksdisken. Godtlevert er innovative og viser en variasjon av gode, norske produkter i kassene sine. Det gjør at vi på gården kan drive produktutvikling og få raske og konkrete tilbakemeldinger på om et produkt fungerer eller ikke, utdyper Hans-Albert.
Salatfrelst
I tillegg til salat produserer Huseby Gård gulrot, epler, bimi, sukkererter og flere egensådde, økologiske kålplanter. Hans-Albert sier at interessen for mat og råvarer har han fått inn med morsmelka. Som salatfrelst produsent, bruker han salat til nesten alle måltider – enten det er under pålegg på en brødskive, i en salat til lunsj eller til middag. Og barna i familien får alltid med seg salat i matpakka. Han avslutter med å gi et lite tips til hvordan man får salaten til å holde seg frisk lengre:
– Skyll salaten i kaldt vann og legg den i en pose i kjøleskapet. Og husk at salatrester fra middagen bør man ikke kaste – legg dem på brødskiva i matpakka eller ta dem med til lunsj!