Lag din egen pasta, og føl deg som en ekte italiensk nonna!

Hjemmelaget pasta - prøv vår oppskrift!

Har du noensinne prøvd å lage pasta selv? Med den rette oppskriften og de rette verktøyene er det slett ikke vanskelig. Det krever litt tid, litt muskelkraft og kanskje litt øvelse, men når du mestrer kunsten å lage hjemmelaget pasta kan du snart kalle deg proff på kjøkkenet. Finnes det egentlig noe bedre enn hjemmelaget pasta, laget med kjærlighet? Neppe.

Det er ikke så mye som skal til – egg, mel, salt og litt håndkraft er alt du trenger. Dessuten er en pastamaskin veldig greit å ha, men er du god med en kjevle og over gjennomsnittlig tålmodig, kommer du langt uten også. Etter litt blanding, knaing og kjevling er resultatet den beste, ferskeste pastaen du noensinne har smakt, så prøv vår oppskrift, du kommer ikke til å angre!

Deigen holder seg i kjøleskapet i et par dager.

I ukene 7—12 har vi satt Italia på menyen i Godtlevert. Alle rettene finner du under kategorien «Italia» der du velger retter selv, og du legger dem selv til i matkassen din!

Les mer og se rettene her

Lag en liten grop i melet og ha egget oppi før du rører det sammen.

Ingredienser

  • 2 egg
  • 200 gram durumhvetemel
  • ½ ts salt

Sånn gjør du

  1. Lag en haug av mel på kjøkkenbenken din, og lag en grop i melet. Ha eggene og saltet i gropen.
  2. Bruk en gaffel, og jobb eggene inn i melet med små bevegelser. Eter hvert vil du kunne bruke hendene og kna deigen sammen. Hvis den virker tørr, tilsett noen dråper vann, men husk at deigen skal virke tørr i begynnelsen – den vil bli smidig etter hvert som du knar.
  3. Deigen må eltes i minst 10—15 minutter. Pakk deigen inn i plast, og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  4. Bruk en pastamaskin, og kjevle ut deigen. Begynn på det bredeste hakket, og kjør deigen gjennom et par ganger. Deretter gjør du dette to—tre ganger på hvert hakk til du har ønsket tykkelse på deigen. Nå har du lasagneplater, eller deig til ravioli. Hvis du vil lage tagliatelle, skjær platene i tynne bånd med et pizzahjul, eller kjør dem gjennom pastaplaten med tagliatellekutteren påmontert.
  5. Hvis du lager tagilatelle eller linguini er det lurt å la deigen tørke i omtrent 20 minutter før du koker den. Pastaen skal kokes i saltet vann i 2—3 minutter.

Server riktig pasta med riktig saus!

Det finnes flere pastatyper enn vi har plass til å nevne her, men noen av de mest kjente er kanskje spaghetti, tagliatelle, penne, fusilli og risoni. Grunnen til at pastaen lages i forskjellige former, er ikke bare fordi det ser pent ut – men fordi de forskjellige pastaformene er egnet til å suge opp forskjellige typer saus!

Spaghetti – Passer best til tynne sauser, som fester seg rundt spaghettitrådene når de kveiles rundt gaffelen. Som en regel kan man tenke at ingen ingredienser skal ligge igjen når man løfter pastaen fra tallerkenen.

Tagliatelle – Den kraftigere tagliatellen tåler tykkere saus enn spaghettien, som for eksempel bolognese, men egner seg egentlig til det meste.

Penne – De mellomlange rørene med riller står i mange norske hjem, og disse egner seg til tykkere sauser som bolognese eller ostebaserte sauser. Hulrommene i rørene egner seg til å plukke opp større biter i sausen.

Fusili – Eller skruer, på godt norsk. Den vridde pastaformen egner seg til å hente opp større biter i tykkere sauser.

Risoni – Denne pastaen ligner litt på riskorn, og brukes ofte i supper, eller lages som en slags risotto.

Ble du sulten nå? I uke 7-12 har vi satt italienske retter på menyen, som du finner under kategorien «Italia» der du velger retter selv. Og hvis du fikk mest lyst på pasta, finner alltid masse av det blant våre 85 ukentlige retter. God middag - og du, prøv deg på vår pastaoppskrift, da vel!