Hvordan koke rødbeter?
Visste du at du både kan steke, ovnsbake, sylte og koke rødbeter? Rødbeten er en fantastisk grønnsak som er mye mer allsidig enn hva mange kanskje tror. Ikke bare kan du bruke den som topping på brødskiven, men den kan også bære en hel middagsrett.
I Norge er kanskje syltede rødbeter det vi kjenner best, men kokte rødbeter er også en fantastisk måte å tilberede denne grønnsaken på. Betene er er proppfulle av antioksidanter, og kokte rødbeter er veldig sunt.
Slik går du frem:
- Kok opp vann i en stor kjele.
- Vask rødbetene og skjær av bladene. Husk å koke rødbeter med skall, og la stilken sitte på med ca. 5 cm. Da unngår du at beten mister fargen og at saften renner ut i kokevannet.
- Legg betene i vannet, og skru ned varmen.
- Avhengig av størrelse skal rødbeter koke i mellom 40–70 minutter. Beten er en hard grønnsak, og derfor kan koketiden bli lang.
- Rødbetene er møre og ferdige når du kan stikke en liten kniv igjennom uten for mye motstand.
- Når betene er ferdigkokte, kan du enkelt skrelle av stilk og skall med fingrene.
Hjemmelagde syltede rødbeter
Ønsker du å bruke de kokte rødbetene til egen sylting av rødbeter? Syltede rødbeter er klassisk tilbehør til norsk hverdagskost, og hjemmesyltet smaker enda bedre enn de du kjøper i butikken.
Slik går du frem
Du trenger:
- 1 kg rødbeter
- 3 dl eddik (7%)
- 200 g sukker
- 2 dl vann
Slik gjør du:
- Kok rødbetene som beskrevet over, la dem kjøle seg ned, og skrell dem.
- Del betene i skiver og legg dem i rene glass.
- Lag lake ved å koke opp eddik, sukker og vann i en kjele til alt sukkeret har løst seg opp. Du kan gjerne også tilsette litt krydder.
- Hell laken over i glassene med betene, sett på lokk og oppbevar glassene mørkt og kjølig.