Kaldhevet helgebrød

Lag smakfullt og ferskt brød til helgefrokosten. Kaldheving gir god smak og deigen bedre struktur.

Ingredisenser:

  • 100 g perlespelt
  • 3 dl vann
  • 10 g fersk gjær
  • 5 dl vann
  • 10 g salt
  • 150 g rugmel
  • 100 g havregryn
  • 400 g hvetemel eller fibra
  • Ca. 75 g havregryn til pynt

Slik gjør du:

  1. Ha perlespelt i en sil og skyll det med kaldt vann. Kok opp 3 dl vann og tilsett perlespeltet. La det småkoke under lokk i 20 minutter. Hell av vannet og avkjøl speltet.
  2. Ha alt det tørre i en bakebolle. Rør ut gjæren i 5 dl vann og rør inn det tørre. Tilsett perlespelt og kjør det hele sammen i en kjøkkenmaskin i omtrent 5 minutter. Deigen skal være litt klissete. Dekk til deigen med folie og sett den i kjøleskapet til neste dag.
  3. Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå på benken i omtrent 1 time. Form et avlangt brød og legg det på et stekebrett med bakepapir. La det etterheve på benken i omtrent 40 minutter. Sett ovnen på 225 grader.
  4. Pensle brødet med vann og snitt det forsiktig med en skarp kniv. Strø over havregryn. Stek brødet på midterste rille i 40–50 minutter. Sett gjerne en ildfast form med 2 dl kokende vann nederst i ovnen. Dampen fra vannet gjør at du får en ekstra sprø skorpe.
  5. Server varmt brød med smør og yndlingspålegget ditt!