Slik tørker du sopp
Skal du ut på tur i helgen eller kanskje på fjellet i høstferien? Høsten er en super tid for å komme seg ut i skog og mark og høste av naturen.
Skogen er et rikt matkammer om høsten og min personlige favoritt er soppen. Soppsesongen har hittil vært historisk dårlig grunnet været. Skulle du være så heldig å finne sopp kan det derfor være lurt å tørke noe av soppen. Tørket sopp passer utmerket i deilig varmende høstmat som supper og gryteretter samt i sauser.
Steinsopp er min favoritt blant sopp, men kantarellen kommer på en sterk andreplass. Traktkantarellen er det mye av mot slutten av sesongen ettersom den tåler nattefrost uten å falle sammen. Traktkantarell egner seg spesielt godt for tørking siden den tørker så raskt.
Slik gjør du det
Rens soppen, del den i mindre biter eller skiver og legg den utover et stekebrett med bakepapir. Sett brettet i ovnen på varmluft ved omtrent 50–60 grader. Soppen skal bare tørke, ikke ta farge. Ha døren litt på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Følg med underveis. Det er lurt å snu og vende på brettene, spesielt om du har flere brett i ovnen av gangen. La soppen stå i ovnen og tørke til den er helt tørr og enkelt kan knuses med fingrene.
Legg den tørkede soppen i lufttette bokser eller glass, og oppbevar den mørkt og tørt frem til bruk. Soppen har nærmest ubegrenset holdbarhet så lenge den ikke inneholder fuktighet.
Når du skal bruke soppen, bløtlegg den først og stek eller fres så på vanlig måte. Eller, som jeg ofte gjør, knus den og smaksett ulike retter og sauser.
Et lurt tips
Ta vare på de små filtposene med harde kuler som ofte følger med nye klær, vesker, stereoanlegg, kofferter og lignende. Det er tørkeposer som trekker til seg fuktighet, og disse vil fungere utmerket for å holde soppen tørr i glassene. Da må du bare huske på å ikke spise dem, men kaste dem etter bruk!
Legg en lapp oppi glasset eller merk glasset med hvor og når soppen er plukket. Alltid morsomt å ha en historie om hvor maten kommer fra.
God høst(e)hilsen fra Thomas