Sprø svor på juleribba

Godtleverts guide til sprø svor

«Blir det sprø svor på ribba?» Dette lille spørsmålet kan gnage selv den mest erfarne hjemmekokk i dagene før jul. Sprø, luftig ribbesvor er kanskje noe av det beste som finnes, mens seig og hard svor kan bli julaftens største skuffelse. Men å få sprø svor er faktisk ikke så vanskelig som du kanskje tror! Følg våre tips, så kan vi nesten garantere sprø svor hver eneste gang. Julemiddagen er reddet!

Velg riktig ribbe

Velg riktig ribbe i butikken. Optimalt har den 1-2 cm fettlag under svoren. Fettet får høy temperatur under steking, og det er dette som gjør at svoren «popper» og blir ordentlig sprø. Ikke vær redd for fett på ribba! Det vil nemligsmelte bort under steking, så en ferdigstekt ribbe vil ikke ha like mye fett på seg. Husk å beregne omkring 300 gram ribbe per person, eller 450 gram hvis du vil ha rester til første juledagsfrokost.

Vær ute i god tid

Du bør begynne forberedelsene allerede 21. eller 22. desember. Hvis svoren ikke er rutet i butikken, må du gjøre dette nå - altså skjære et rutemønster gjennom svoren og ned i fettet. (Det kan faktisk være lurt å gå over ferdigrutete ribber også, for å forsikre deg om at kuttene er dype nok.)Rutene bør ikke være for store, én ganger én cm er et fint utgangspunkt. Nå skal du også salte og pepre ribba godt – og ikke glem svoren! Saltet trekker nemlig ut væske fra fettet, og dette gjør at svoren har lettere for å bli ordentlig sprø. Legg ribba i kjøleskapet frem til julaften.

Ribbe med sprø svor er selve smaken av jul

Tallerkentrikset

Når ribba skal inn i ovnen, er det ett tips vi anbefaler på det sterkeste: legg en asjett opp ned (eller en liten ball av aluminiumsfolie)under ribba, så den får en liten «topp». På denne måten vil overskuddsfettet renne bort, og da unngår du at svoren blir seig.

Damp først, stek etterpå

Nå skal du dampe ribba. Legg ribba i en langpanne som du fyller med omtrent 2 dl vann. Dekk med aluminiumsfolie, og damp ribba på 230 grader i omtrent 50 minutter – avhengig av størrelse og vekt. Nå tar du vekk folien, og skrur ned varmen til 200 grader. Stek ribba videre i omtrent 1,5 time. Nå bør du ha sprø svor!

Bruk grillen!

Hvis sporen ennå ikke er sprø, kan du skru på grillelementet i ovnen, og sette ribba helt øverst. Så er det bare å hente krakken og benke seg foran ovnsvinduet, for nå går det fort – det skal bare noen minutter til før du har brent svor, så følg nøye med!

La ribba hvile

Som alt annet kjøtt, blir også juleribba bedre hvis den får hvile. Hvis du skjærer i kjøttet for tidlig, har ikke kjøttsaftene fått tid til å sette seg ordentlig, og vil renne ut av ribba – den vil med andre ord miste saftighet.

Da gjenstår det bare å servere ribba, selvfølgelig med ditt favorittilbehør. Vi synes ikke det blir ekte julemiddag utenmandelpoteter, surkål, rødkål, medisterkaker, sennep og sjysaus – og en liten skje tyttebærsyltetøy. God jul!

Se ukens meny