Lag mat med hele familien

Heidi Bengtson, kokk hos Godtlevert, gir råd til hvordan du kan få barna med på å lage, og spise, sunn hverdagsmat.

Å lage god og sunn mat i en stressende familiehverdag kan være vanskelig. Heldigvis har Heide Bengtson, kokk og menykreatør hos Godtlevert, noen tips til gode grep du kan gjøre for å få familien til å spise sunnere og mer variert, samtidig som du slipper stresset i matbutikken.


Planlegg sammen for hele uka

Bengtsons første og viktigste råd for er å planlegge ukas meny sammen med hele familien.

– Det kan høres ut som en kjedelig oppgave, men for en lettelse det er når planene er lagt, sier hun.

Hun foreslår å involvere gjøre ukeplanleggingen til en hyggelig familiestund, for eksempel å gjøre det over kveldsmaten. Hun anbefaler også å involvere barna i å planlegge middagene, for eksempel ved å la barna velge én middag hver.

– Vi har selvsagt matkasse fra Godtlevert, forteller Heidi, som ofte involverer barna i prosessen med å velge middager for kommende uke. På kort tid er middagene for uken krysset av, og bestillingen lagt. Så er det bare å senke skuldrene og vente på at matkassen blir levert på døra.


Eksempel på ukesmeny fra Godtlevert:

Mandag: Vegetarisk gulrot- og søtpotetsuppe
Tirsdag: Fish & chips med ertepure og revet gulrot
Onsdag: Kylling i peanøttsaus med eple- og kålsalat og jasminris
Torsdag: Hjemmelagde kjøttkaker i brun saus, med gulrøtter, poteter og ertepure.

Hver uke kan du velge mellom 55 ulike middager hos Godlevert.

Sjekk om du finner noen favoritter

La barna delta på kjøkkenet

– Barn som får delta i matlagningen, synes ofte det er mer spennende å spise maten også, sier Bengtson.

Selvsagt er det ikke alt en 3-åring kan hjelpe til med, men man kan tilpasse oppgavene etter evne. Du kan for eksempel la de minste barna hjelpe med oppgaver som å legge opp maten på fat, eller rive opp salatblader til salaten. Når barna blir store nok, kan de fint bidra med de meste, bare de får litt øvelse.

Bengtson forteller at hun har hatt med sine egne barn, nå ni og tolv år gamle, på kjøkkenet siden de var helt små.

– La dem få lov til å prøve og feile, oppfordrer hun. Det lærer de masse av. Og det kan være med på å utvikle en interesse både for å smake ny mat, og sette pris på råvarene og jobben med å få middagen klar.

Mange av middagene fra Godtlevert, kan fint en 12-åring med litt øvelse få til å både tilberede og servere.

Se hele utvalget av middager for neste uke her.

La barna utforske smaker selv

Ingen barn er like, ei heller når det kommer til smaksløker.

– Det sies at du skal smake på en ting omtrent 20 ganger for å lære deg å like det, så her er det bare å ha tålmodighet og oppfordre barn til å smake på samme ting flere ganger, sier Bengtson.

Hun mener foreldre bør unngå å fortelle barna hva de bør like og ikke like.

– Barn vil gjerne utforske smaker selv. Ikke fortell dem, for eksempel, at de ikke skal ha ketchup på blomkålsuppen. La barnet selv få smake og avgjøre om det er en god smakskombinasjon.

Tilpass rettene til hele familien

Et godt tips for å få familien samlet rundt middagsbordet, er å tilpasse rettene slik at både barn og voksne kan spise de.

– Kutt ned på mengden chili og andre sterke og smaksrike krydder for eksempel, sier Bengtson. Chilien kan du kutte og ha i en skål ved siden av, så kan man selv velge hvor sterk man ønsker maten.

Favorittkassen fra Godtlevert er den mest populære blant barnefamilier. Middagene i Favorittkassen er utviklet for å være barnevennlig, men samtidig spennende nok for de voksne i familien. Hver uke får du et stort utvalg av barnevennlige retter, og flere vegetariske middager å velge mellom.

– Et lurt tips er å bruke tacomodellen. Server middagen slik at alle selv kan forsyne seg med det de ønsker.

Les mer om Favorittkassen

Matkasse fra Godlevert – hvordan fungerer det egentlig?

En matkasse frigjør tid i hverdagen din, og samtidig gir deg et stort utvalg av varierende middager for hele familien.

Hos Godtlevert jobber kokker, ernæringsspesialister og menykreatører for å utvikle nøye sammensatte middager. Middagene er utviklet og næringsberegnet med utgangspunkt i de nasjonale kostrådene, og alltid porsjonsberegnet, med tanke på minst mulig matsvinn.

Du kan velge mellom matkasser satt sammen av våre menykreatører eller å skreddersy alle middagene fra uke til uke, og får så kassen levert direkte hjem på døra.