Tilbake til hverdagen
Denne sommeren har vært noe utenom det vanlige, og vi har hatt mer tid enn vanlig til å samle venner og familie rundt middagsbordet.
Når late dager, sene grillkvelder og mye familietid blir byttet ut med skole og jobb, er det ikke alltid like lett å få til de stundene lenger. Når bare det å komme seg ut av sengen om morgenen føles uoverkommelig etter lange sommerkvelder, er det fint med noen tips for å gjøre overgangen fra feriemodus til hverdagsliv så smidig som mulig.
Hverdagsmorgener kan være stressende med barn som ikke vil stå opp, matpakker som skal smøres, og møter som skal rekkes. Hvis du vil spare tid, kan du lage ferdig porsjonert havregrynsgrøt over natten i kjøleskapet, så alle i familien kan hente seg en når de skal spise frokost. Hvis du har bedre tid en dag, kan et annet tips være å lage en bananlapperøre kvelden i forveien, og steke sunne lapper til hele familien morgenen etter for litt ekstra hverdagskos. Bruk gjerne brune bananer for en søtere smak. Hvis det er rester av havregrynsgrøten dere spiste til frokost, kan dere ha det i lapperøren. På den måten slipper dere å kaste maten.
Havregrynslapper
- 2 dl ferdigkokt havregrynsgrøt, gjerne rester
- 2 bananer
- 3 dl hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 2 dl melk
- 4 egg
- 50 gram smeltet smør
Skrell og mos bananene, og vend dem inn sammen med havregrynsgrøten. Visp inn hvetemelet, bakepulveret, og melken. Visp inn eggene og smøret til slutt. Varm opp en stekepanne til middels varme, og stek lappene. Snu dem når de har begynt å boble på overflaten. Server havregrynslappene med frisk frukt og syltetøy.
Rundt skolestart handler de fleste mattipsene om barnas matpakke, og for at du skal spare tid «bør du smøre matpakken kvelden før». De fleste av oss har smakt en matpakke som er laget kvelden før, og det er ikke spesielt godt. Få matpakker egner seg til å ligge i kjøleskapet en hel natt, som for eksempel brødskiver, men middagsrester fungerer bra. Hvis dere har rester etter middagen, eller mye ekstra grønnsaker, er også det godt og mettende å ha i matpakken.
Ett av de vanligste hverdagsspørsmålene er «hva skal vi ha til middag i dag?». Et godt tips er å planlegge tidlig i uken, slik at du slipper å tenke på det etter jobb kl. 17 på en onsdag, og to av barna skal på trening klokken 18. Prøv gjerne å ha en fast dag i uken der dere spiser fisk. Alle vet det er vanskelig å introdusere nye smaker til de minste, så et godt tips er å oppmuntre dem skikkelig. La dem for eksempel dyppe fisken i en god saus. For å spare tid, er et annet tips å lage store porsjoner av lasagne eller en grateng, på denne måten har dere middag til flere dager.
Prøv å gjøre det til en god vane å samles rundt middagsbordet så ofte som mulig. Det er ofte rundt middagsbordet man har tid til den gode samtalen.