Greske vinbladsdolmer

Hvis du har vært på ferie i Hellas, har du kanskje smakt vinbladsdolmer? Dette er en morsom liten rett som kanskje ikke ser så fristende ut, men som smaker kjempegodt, og gir deg feriefølelsen lang vei. Ikke la deg skremme av oppskriften. Den kan virke litt komplisert, men det er verdt strevet. Dette er også en morsom rett å lage sammen med barna. Gjør det til et familieprosjekt, og sett barna i sving med å brette (eller rulle) dolmene.

Slik lager du greske vinbladsdolmer

Ingredienser (til 16 stk/4 personer)

  • 600 g kjøttdeig av lam
  • 16 vinblader (hermetiske)
  • 1 stor gul løk, finhakket
  • 1 ½ ts spisskummin
  • ½ ts tørket mynte
  • 1 ½ dl ris, kokt
  • 1 bunt dill
  • 1 sitron
  • 6 dl grønnsaksbuljong
  • Salt

Slik gjør du:

Stek løken, spisskummin og den tørkede mynten i litt olje til løken er myk. Avkjøl løken og bland den sammen med den kokte risen, lammekjøttdeigen og den hakkede dillen. Smak til med litt salt. Skyll vinbladene i vann og skjær vekk stammen (den litt tykke delen i midten). Legg vinbladet på benken med den blanke delen ned og ha en spiseskje med fyllet oppå vinbladet. Rull bladet sammen til en liten pølse og brett inn kantene. Når du har rullet sammen alle bladene, legger du de i en gryte med brettekanten ned. Skjær sitronen i skiver og legg oppå dolmene. Fyll på med buljongen og la det hele koke på svak varme i omtrent 20 minutter. La dolmene avkjøle seg i buljongen og server de enten lunkne eller kalde.

Tips! Vinblader kan være litt vanskelig å få tak i, men du finner de som regel i spesialforretninger.