Sommerens beste grilltilbehør

Bruk kjøleskapsrester når du skal lage sommerens grilltilbehør! Det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan bruke. Har du urter du må bruke opp, kan du ha det i potetsalaten. Legg den vasne salaten i et litermål med kaldt vann, så får den nytt liv, og du kan lage en deilig grønn salat. De fleste grønnsaker kan også grilles. Kutt dem i mindre biter, pakk dem i aluminiumsfolie, ha over litt olje, salt og pepper, pakk igjen grønnsakspakken, og grill den i 20–30 minutter.

Image alt text

Brokkoli og eplesalat

Til 4 personer

  • 1 brokkoli
  • 200 g grønnkål
  • 2 grønne epler
  • 100 g ristede gresskarkjerner
  • 6 ss sennepsvinaigrette (se oppskrift her)

Kutt brokkolien i små buketter, skrell og kutt brokkolistilken i tynne skiver. Rens grønnkålen for stilker, og finsnitt den. Kutt eplene i terninger, eller riv dem på den grove siden av et rivjern. Bland sammen brokkolien, grønnkålen, eplene, gresskarkjernene og sennepsvinaigretten i en salatbolle.

Tips! Denne salaten kan du tilpasse etter hvor god tid du har! Grill søtpotet, og ha det i salaten. Grillet purre er også godt. Skyll purren godt, og grill den til den blir gyllen. Den tåler mer enn man tror. Kutt den i skiver, og bland den inn i salaten. Purren smaker også ekstra godt med romescosausen (se oppskrift). For et enda friskere preg, kan du tilsette granateplekjerner og fetaost. Liker du ikke rå brokkoli og grønnkål, kan du steke det kjapt i litt olje, og servere det som en lun salat.

Image alt text

Panzanella

Til 4 personer

  • ½ brød
  • 4 tomater
  • 1 agurk
  • ½ rødløk
  • 1 bunt basilikum
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss eplesider- eller rødvinseddik
  • 1 sitron
  • Bakepapir
  • Salt
  • Olje
  • Pepper

  1. Varm opp stekeovnen til 220 grader varmluft.
  2. Kutt brødet i store terninger. Fordel brødterningene på et stekebrett med bakepapir, drypp over litt olje, og stek brødterningene i ovnen i 20 minutter. Vend på brødet underveis i steketiden.
  3. Kutt tomatene og agurken i terninger. Skrell og kutt rødløken i tynne skiver. Skyll og grovhakk basilikumen.
  4. Bland sammen brødet, tomatene, agurken, rødløken, basilikumen, olivenoljen og eddiken i en salatbolle. Klem over litt saft fra sitronen, og smak til med salt og pepper.

Tips! Dryss gjerne litt finhakket hvitløk over brødet når du steker det. Ha grillet paprika, ansjos og kapers i salaten for mer smak. Det er også godt med litt ost i salaten, så hvis du har rester av parmesan eller annen ost, så riv det over salaten ved servering.

Image alt text

Potetsalat på to måter

De første nypotetene blir høstet i midten av mai, så at sommeren er på vei, betyr også at nypotetene kommer! Det enkleste er ofte det beste med nypoteter. Lettkokte, med skall, litt smør og salt. Du kan også grille nypotetene på spyd, i folie på grillen, eller ha dem i en enkel potetsalat.

Til 4 personer

Versjon 1

  • 700 g poteter
  • 1 bunt reddiker
  • 1 bunt vårløk
  • 1 bunt bladpersille
  • 80 g sennepsvinaigrette (se oppskrift her)

Versjon 2

  • 700 g poteter
  • 2 dl crème fraîche, yoghurt eller lettrømme
  • ½ sitron
  • Salt
  • Pepper

  1. Kok potetene i omtrent 20–25 minutter, eller til de er gjennomkokte.
  2. Del dem i fire. Skyll og kutt endene av reddikene, og del dem i tynne skiver. Skyll og kutt vårløken i tynne skiver. Skyll og finhakk bladpersillen.
  3. Vend inn sennepsvinaigretten eller den kremede sausen.

Tips! Du kan variere potetsalaten etter hva du har i kjøleskapet, eller hva slags kjøtt eller fisk du skal grille. Skal du lage fisk, kan du ha litt gressløk, dill og kapers i potetsalaten. Skal du grille kylling, kan du bytte ut bladpersillen med estragon og timian. Skal du lage en greasy storfe- eller svinerett, kan du ha mais og bacon i potetsalaten.

Grillet maissalat

Til 4 personer

  • 1 rødløk
  • 1 hel hvitløk
  • ½ chili
  • 4 maiskolber
  • 1 sitron
  • 4 ss olivenolje
  • Salt
  • Pepper

  1. Skrell og kutt rødløken i to. Skrell og del hvitløken i to på tvers. Finhakk chilien.
  2. Grill maiskolbene, rødløken og hvitløken til de har blitt karamelliserte og er litt brente i kantene. Skjær maiskornene av kolbene. Press hvitløken ut av skallet, og kutt rødløken i tynne skiver.
  3. Bland grønnsakene og olivenoljen sammen i en serveringsbolle. Smak til med hvitløken. Riv sitronskallet (kun det gule) på den fine siden av et rivjern, og ha det over grønnsakene. Smak til med saft fra sitronen, salt og pepper.

Image alt text