Hvordan koke poteter?

Et matskap er ikke komplett uten vår elskede potet. Poteten er en viktig kilde til karbohydrater, som gjennom mange hundre år har vært svært populær, ikke minst på grunn av sin allsidighet. Poteten passer virkelig til det aller meste. Men hvordan koker du din potet på best mulig måte? Vi har tipsene og triksene som skal til for at du lykkes!

Slik går du frem for å koke poteter

  1. Kok opp nok vann til å dekke alle potetene, og tilsett litt salt. Du kan også bruke en dampkjele eller rist.
  2. Skrell potetene, eller vask dem godt avhengig av hva du foretrekker. Skal du koke mandelpotet eller søtpotet er det vanlig å la skallet være på.
  3. Legg potetene i det kokende vannet, og skru ned varmen. Potetene skal ikke fosskoke.
  4. Hvor lenge potetene skal koke, avhenger av størrelse og type potet. Se oversikt over anbefalt koketid lenger ned på denne siden.
  5. Potetene er ferdig når du forsiktig kan stikke en kniv gjennom dem. Da kan du helle av kokevannet.
  6. Det er fint å la potetene hvile litt før servering for å bringe frem best mulig smak og konsistens.

Koketid for poteter

Image alt text

Størrelse og type potet har betydning for hvor lenge potetene bør koke:

Kokefaste poteter (som astrix, folva og beate) skal koke i 15–25 minutter.

Melne poteter (som gulløye, kerrs pink, ringerikspotet og pimpernel) skal trekke i 20–25 minutter.

Mandelpoteter trenger ikke kokes lenger enn 5–15 minutter.

Søtpoteter skal koke i ca. 20 minutter.

Koke poteter i mikrobølgeovn

Har du dårlig tid, eller har du lyst å prøve deg på en annen måte å koke poteter? Du kan også koke poteter i mikrobølgeovn. Slik gjør du:

  1. Vask eller skrell potetene.
  2. Prikk hull på potetskallet med en gaffel, og legg potetene i en form med litt vann, litt salt og med et lokk over.
  3. Skru mikrobølgeovnen på max, og beregn omtrent 4 minutter per potet.
  4. Sjekk med en kniv om potetene er ferdige, og fortsett med 1 minutt av gangen hvis de må kokes litt til.

Vi har flere gode oppskrifter på retter med poteter her på bloggen. Hva med potetsalat på to måter? Eller bakt restepotet - til de dagene du får rester til overs.