I Norge er kanskje syltede rødbeter det vi kjenner best, men kokte rødbeter er også en fantastisk måte å tilberede denne grønnsaken på. Betene er er proppfulle av antioksidanter, og kokte rødbeter er veldig sunt.
Slik går du frem:
- Kok opp vann i en stor kjele.
- Vask rødbetene og skjær av bladene. Husk å koke rødbeter med skall, og la stilken sitte på med ca. 5 cm. Da unngår du at beten mister fargen og at saften renner ut i kokevannet.
- Legg betene i vannet, og skru ned varmen.
- Avhengig av størrelse skal rødbeter koke i mellom 40–70 minutter. Beten er en hard grønnsak, og derfor kan koketiden bli lang.
- Rødbetene er møre og ferdige når du kan stikke en liten kniv igjennom uten for mye motstand.
- Når betene er ferdigkokte, kan du enkelt skrelle av stilk og skall med fingrene.
Hjemmelagde syltede rødbeter
Ønsker du å bruke de kokte rødbetene til egen sylting av rødbeter? Syltede rødbeter er klassisk tilbehør til norsk hverdagskost, og hjemmesyltet smaker enda bedre enn de du kjøper i butikken.
Slik går du frem
Du trenger:
- 1 kg rødbeter
- 3 dl eddik (7%)
- 200 g sukker
- 2 dl vann
Slik gjør du:
- Kok rødbetene som beskrevet over, la dem kjøle seg ned, og skrell dem.
- Del betene i skiver og legg dem i rene glass.
- Lag lake ved å koke opp eddik, sukker og vann i en kjele til alt sukkeret har løst seg opp. Du kan gjerne også tilsette litt krydder.
- Hell laken over i glassene med betene, sett på lokk og oppbevar glassene mørkt og kjølig.