Spiselige julegaver

Gi smakfulle julegaver til de du er glad i. Lag hjemmelaget mat som julegaver i år, det er både hyggelig å gi og få. Se hva du kan lage her.

Eplegløgg

Du trenger:

  • 1 l eplemost
  • 1 kanelstang
  • 3 stjerneanis
  • 5 hele nelliker
  • Cellofanpose
  • Hyssing, merkelapp og pynt etter eget ønske

Ha krydderne i cellofanposen, knyt den rundt flaskehalsen på eplemosten. Skriv fremgangsmåten på en merkelapp:

  1. Ha eplemosten i en kjele sammen med krydderet.
  2. Varm opp til kokepunktet og la den trekke i minst 15 minutter. Jo lenger den trekker, jo kraftigere blir kryddersmaken.
  3. Server eplegløggen med en epleskive og kanelstang i glasset.

Tips! Ha 1 ss revet fersk ingefær i gløggen sammen med krydderne. Smak gjerne til med litt hvitvin eller brun rom.

Image alt text

Honningglaserte nøtter

Du trenger:

  • 500 g valgfrie nøtter
  • 3 ss flytende honning
  • 2 kvister timian
  • Flaksalt
  • Norgesglass eller syltetøyglass
  • Hyssing, merkelapp og pynt etter eget ønske

  1. Sett stekeovnen på 190 grader over- og undervarme.
  2. Fordel nøttene på et stekebrett med bakepapir og rist nøttene til de er gylne, dette tar ca. 10 minutter.
  3. Finhakk timian. Vend nøttene i honning og timian. Sett brettet tilbake i ovnen og stek nøttene i 5–8 minutter til. Vend om underveis og pass på så nøttene ikke brenner seg.
  4. Trekk bakepapiret med nøttene av stekebrettet og over på en rist, og la nøttene avkjøles på risten. Dryss over en god klype flaksalt.
  5. Ha nøttene på et tett glass når de er blitt helt kalde.

Tips! Her kan du bruke én type nøtter, eller du kan lage en blanding av de nøttene du liker best. Solsikkefrø og gresskarkjerner er også godt. Bytt ut timian med litt chilipulver eller chiliflakes for nøtter med litt ekstra futt.

Olje med smak

Du trenger:

  • Nøytral olje
  • Soltørkede tomater
  • Hvitløk
  • Rød chili
  • Frisk oregano, timian eller rosmarin
  • Glassflasker med tett kork
  • Hyssing, merkelapp og pynt etter eget ønske

  1. Vask flaskene. Skyll urtene og skrell hvitløken. Fordel soltørkede tomater, hvitløk, chili og urter i flaskene. Hell på olje.
  2. Skru på korken og dekorer flasken med hyssing og en hyggelig merkelapp.

Tips! Bruk det du har av flasker, for eksempel lyse vinflasker med skrukork, saftflasker i glass, eller gamle oljeflasker.

Image alt text

Musli

Du trenger:

  • Havregryn
  • Tørket frukt etter eget ønske (f.eks. rosiner, tranebær, papaya, banan, kokosflak)
  • Nøtter etter eget ønske (f.eks. mandler, hasselnøtter, valnøtter)
  • Frø etter eget ønske (f.eks. gresskarkjerner, solsikkekjerner, sesamfrø)
  • Norgesglass eller syltetøyglass
  • Hyssing, merkelapp og pynt etter eget ønske

  1. Vask glassene og tørk dem godt.
  2. Bland sammen havregryn, og det du ønsker av tørket frukt, nøtter og frø.
  3. Fyll glassene, sett på lokk og pynt med hyssing og en hyggelig merkelapp.

Kakemiks – havremakroner

Du trenger:

  • 150 g sukker
  • 150 g havregryn
  • 150 g hvetemel
  • 100 g tranebær eller rosiner
  • ½ ts salt
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • 100 g temperert smør
  • 2 egg
  • Norgesglass, syltetøyglass eller papirpose
  • Hyssing, merkelapp og pynt etter eget ønske

Fyll de tørre ingrediensene lagvis i rene og tørre glass. Sett på lokk og pynt med hyssing. Legg ved smør og egg, eller skriv at det må kjøpes selv. Skriv fremgangsmåten på et kort ved siden av:

  1. Sett stekeovnen på 180 grader.
  2. Bland sammen smør, egg og de tørre ingrediensene til en seig deig. Trill deigen til en pølse, del deigen i biter og trill bitene så til kuler.
  3. Legg kulene med litt avstand på et stekebrett med bakepapir. Trykk kulene litt flate.
  4. Stek havremakronene midt i ovnen i 10–12 minutter. Makronene skal være sprø utenpå og litt myke inne. Avkjøl på rist.

Image alt text

Granola med appelsin

Du trenger:

  • 2 ss honning
  • 2 dl appelsinjuice
  • 1 dl vann
  • 250 g havregryn
  • 50 g gresskarkjerner
  • 50 g linfrø
  • 50 g solsikkekjerner
  • 50 g sesamfrø
  • En håndfull rosiner eller tørkede tranebær
  • Bakepapir
  • Norgesglass eller syltetøyglass
  • Hyssing, merkelapp og pynt etter eget ønske

  1. Sett stekeovnen på 140 grader varmluft.
  2. Varm opp honning, appelsinsaft og vann i en kjele. Bland inn havregryn, gresskarkjerner, linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø. Varm alt sammen i 2–3 minutter på lav varme.
  3. Smør blandingen tynt utover et stekebrett med bakepapir. Sett brettet i midten av ovnen med ovnsdøren på gløtt. Sett gjerne en tresleiv i døren, da slipper mest fuktighet ut. La granolaen stå slik i 1–1½ time. Rør rundt i blandingen hvert kvarter så bitene ikke setter seg fast i hverandre.
  4. Når blandingen er tørr, sett stekebrettet på en rist på kjøkkenbenken og la den stå og kjøle seg ned. Når alt er kaldt, bland inn rosiner og tørkede tranebær. Fyll i rene, tette glass, sett på lokk og pynt med hyssing og en hyggelig merkelapp.