Våre topp 5 tips for å redusere matsvinn

Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.

1/3 av all mat som produseres i verden blir kastet, og ifølge rapporten Klimakur 2030 har reduksjon av matsvinn et utslippspotensial på 1,5 millioner tonn CO2e innen år 2030. I tillegg har FNs bærekraftsmål nr 12 som målsetning å halvere matsvinnet på verdensbasis innen 2030. Dette jobber vi for å bidra til hver dag.

Vi tester og næringsberegner alle rettene våre for å kunne sende av gårde riktige porsjonsmengder. På den måten hjelper vi deg å redusere matsvinn i hjemmet. På vår side, bestiller vi bare den mengden varer vi trenger fra leverandørene, slik at vi har minimalt med svinn i dette leddet. Faktisk utgjorde matsvinnet fra produksjonen vår bare 1,74 gram per levert porsjon i 2020. Dette er vi utrolig stolte av!

Samtidig kastet vi i 2019, i Norge gjennomsnittlig 78 kg mat per innbygger!! 55% av dette ble kastet i hjemmet (rapport fra Matvett/NORSUS).

Det fine med dette, er at vi alle kan bidra til å kutte ned på matsvinn! Den 29.september markeres Den internasjonale dagen mot matsvinn, så nå i september setter vi ekstra fokus på dette temaet. 

Her får du våre topp 5 tips for å redusere matsvinn

Matsvinntips #1 - lag en resteomelett!


Har du rester igjen etter ukens middager – eller andre rester av grønnsaker, kjøtt, pålegg og små osteskalker? Lag en god omelett. I den kan du putte nesten hva som helst, og det er en genial måte å redusere matsvinn!

Matsvinntips #2 - sylt slappe grønnsaker!

Har du noen gulrøtter eller lignende rotgrønnsaker som er litt slappe og i ferd med å bli dårlige, kan du sylte de. Skrell og del grønnsakene i mindre biter og kok en syltelake av 3 dl vann, 2 dl sukker og 1 dl eddik. Ha alt på rene (helst steriliserte) Norgesglass.

Matsvinntips #3 - lag eplesyltetøy!

Nå som det er sesong for de gode, norske eplene, kan man lett la seg rive med og kjøpe (eller plukke) mer enn man klarer å spise opp. Da kan du ganske raskt lage syltetøy, mos eller saus av eplene som begynner å bli dårlige. Eplemos lager du enkelt ved å dele eplene i biter (behold gjerne skallet på), og koke de ned med litt sukker og litt vann. Smaker nydelig på brødskiva, på havregrøten eller til dessert og ost.

Matsvinntips #4 - la løken vokse ut!

Har du rester av purre eller vårløk kan du sette roten i et glass med vann. Vårløken og purren vokser ut igjen, men pass på å bytte vann annenhver dag.

Matsvinntips #5 - lag lompechips!

Har du igjen rester av lomper eller tortillalefser etter tacomiddagen? Disse kan du lage chips av. Varm opp ovnen til 200 grader varmluft. Kutt tortillalefsene eller lompene i passende biter, pensle dem med litt olje og ha dem på et stekebrett med bakepapir. Stek dem i ovnen i omtrent 10 minutter, og avkjøl dem på en rist.