Hjem
/
Våre topp 5 tips for å redusere matsvinn
Våre topp 5 tips for å redusere matsvinn
Del

Våre topp 5 tips for å redusere matsvinn

Det er ingen hemmelighet at vi i Godtlevert er lidenskapelig opptatt av miljøet. Hver eneste dag jobber vi målrettet med å gjøre matkasser så bærekraftig som mulig. En av tingene vi har høyest på agendaen, er å bidra til å bekjempe matsvinn.
09. september, 2021

1/3 av all mat som produseres i verden blir kastet, og ifølge rapporten Klimakur 2030 har reduksjon av matsvinn et utslippspotensial på 1,5 millioner tonn CO2e innen år 2030. I tillegg har FNs bærekraftsmål nr 12 som målsetning å halvere matsvinnet på verdensbasis innen 2030. Dette jobber vi for å bidra til hver dag.

Vi tester og næringsberegner alle rettene våre for å kunne sende av gårde riktige porsjonsmengder. På den måten hjelper vi deg å redusere matsvinn i hjemmet. På vår side, bestiller vi bare den mengden varer vi trenger fra leverandørene, slik at vi har minimalt med svinn i dette leddet. Faktisk utgjorde matsvinnet fra produksjonen vår bare 1,74 gram per levert porsjon i 2020. Dette er vi utrolig stolte av!

Samtidig kastet vi i 2019, i Norge gjennomsnittlig 78 kg mat per innbygger!! 55% av dette ble kastet i hjemmet (rapport fra Matvett/NORSUS).

Det fine med dette, er at vi alle kan bidra til å kutte ned på matsvinn! Den 29.september markeres Den internasjonale dagen mot matsvinn, så nå i september setter vi ekstra fokus på dette temaet. 

Her får du våre topp 5 tips for å redusere matsvinn

Matsvinntips #1 - lag en resteomelett!


Har du rester igjen etter ukens middager – eller andre rester av grønnsaker, kjøtt, pålegg og små osteskalker? Lag en god omelett. I den kan du putte nesten hva som helst, og det er en genial måte å redusere matsvinn!

Matsvinntips #2 - sylt slappe grønnsaker!

Har du noen gulrøtter eller lignende rotgrønnsaker som er litt slappe og i ferd med å bli dårlige, kan du sylte de. Skrell og del grønnsakene i mindre biter og kok en syltelake av 3 dl vann, 2 dl sukker og 1 dl eddik. Ha alt på rene (helst steriliserte) Norgesglass.

Matsvinntips #3 - lag eplesyltetøy!

Nå som det er sesong for de gode, norske eplene, kan man lett la seg rive med og kjøpe (eller plukke) mer enn man klarer å spise opp. Da kan du ganske raskt lage syltetøy, mos eller saus av eplene som begynner å bli dårlige. Eplemos lager du enkelt ved å dele eplene i biter (behold gjerne skallet på), og koke de ned med litt sukker og litt vann. Smaker nydelig på brødskiva, på havregrøten eller til dessert og ost.

Matsvinntips #4 - la løken vokse ut!

Har du rester av purre eller vårløk kan du sette roten i et glass med vann. Vårløken og purren vokser ut igjen, men pass på å bytte vann annenhver dag.

Matsvinntips #5 - lag lompechips!

Har du igjen rester av lomper eller tortillalefser etter tacomiddagen? Disse kan du lage chips av. Varm opp ovnen til 200 grader varmluft. Kutt tortillalefsene eller lompene i passende biter, pensle dem med litt olje og ha dem på et stekebrett med bakepapir. Stek dem i ovnen i omtrent 10 minutter, og avkjøl dem på en rist. 

Del

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.

Nyeste poster

Nyeste poster
Godtlevert bilde
20.12.2022
Bowl har blitt en populær rett de siste årene, og er ikke vanskelig å lage selv. Det er en morsom rett som kan varieres i all uendelighet, men fellesnevneren er gjerne næringsrike, fargerike og sunne råvarer som danderes i en bolle. Her får du oppskriften på to varianter – en frokostbowl og en quinoabowl med beter og grønnkål.
Godtlevert bilde
20.11.2022
Det blir ikke ordentlig jul uten ribbe eller pinnekjøtt. Julemiddagene som fyller huset med fantastiske dufter og julestemning. Kokketeamet i Godtlevert har satt sammen to bugnende julekasser med alt du trenger til ribbe- eller pinnekjøttmiddagen. Vi er stolte av å kunne si at alt i kassene er fra norske leverandører. Gjør julen litt enklere ved å bestille årets ribbe- eller pinnekjøttkasse fra Godtlevert.
Godtlevert bilde
07.11.2022
Fredagstacoen. Kanskje vår aller største favoritt. Faktisk spiser så mange som over 80% av nordmenn taco minst en gang i måneden. Og all ære til den klassiske norske fredagstacoen. Men meksikansk mat byr jo på så mye mer enn det.