Varmende favoritter til turen
Når du har vært ute i snøen eller kulda i timesvis, det mørkner, og alt du tenker på er å krype under ullpleddet foran peisen. Da er det ekstra godt med en varmende og smakfull eplegløgg, krydret toddy eller en ekte, varm sjokolade med chili.
![Image alt text](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fh56zgnhl%2Fgodtlevert%2F89af8a117e6c2e8a52304c89f5e7f76266e256bc-6720x4480.jpg%3Ffit%3Dmax%26auto%3Dformat&w=3840&q=75)
Eplegløgg med fersk ingefær og honning
Eple og ingefærgløgg er en frisk drikk, som passer til alle anledninger. Gløggen kan også avkjøles, og serveres med isbiter som en iste.
- 1 liter eplemost
- 2 kanelstenger
- 2 stjerneanis
- 5 cm fersk ingefær i tynne skiver (kan evt bruke hakket sushi-ingefær)
- 1 ss honning
Kutt ingefæren i skiver. Ha eplemosten, ingefæren, krydderet og honningen i en kjele, kok opp og la gløggen stå å trekke i 20–30 minutter. Pynt med epleskive og kanelstang.
Krydret solbærtoddy med appelsin
Lag en barnevennlig versjon av gluhwein. Denne krydrede, søte og friske toddyen varmer ekstra godt når man er på tur i skogen, har kommer hjem fra en kort og kald kveldstur eller må varme små fingre som har vært ute og laget snømann.
- 1 liter vann
- 5 dl solbærsirup
- 1 appelsin, gjerne økologisk
- 3 stjerneanis
- 6 nellikspiker
- 2 kanelstenger
- 5 kardemommebelger
Kutt av det gule skallet på appelsinen med en skarp kniv. Unngå å få med det hvite skallet. Ha vannet, solbærsirupen, appelsinskallet og krydderne i en kjele. Press over saften fra appelsinen, og kok langsomt opp. La solbærtoddyen trekke i 20–30 minutter. Hvis du skal ta med toddyen på tur er det best å sile den først, slik at det ikke blir for kraftig kryddersmak på den.
![Image alt text](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fh56zgnhl%2Fgodtlevert%2Fc230feb75a5c4d9d1526f56b26b6eb49702739da-6720x4480.jpg%3Ffit%3Dmax%26auto%3Dformat&w=3840&q=75)
Varm sjokolade med chili
Bli ekstra varm med sterk chili og mørk sjokolade. For en søtere versjon, ha gjerne litt sukker eller honning i. Du kan også droppe å skrape ut chilifrøene for en enda hetere varm sjokolade.
- 1 liter melk
- 200 gram mørk sjokolade
- 2 ss kakaopulver
- Fersk chili
Kutt chilien i to på langs, og skrap ut frøene. Grovhakk sjokoladen. Smak gjerne på chilien for å sjekke styrken før du har den i. Ha melken, kakaopulveret og ønsket mengde chili i. Kok langsomt opp, og pisk inn sjokoladen.