Klassiske svenske kjøttboller med fløtesaus, syltet agurk og rørte tyttebær

Klassiske svenske kjøttboller

med fløtesaus, syltet agurk og rørte tyttebær
Ny oppskrift
Under 40 min
11 Ingredienser

Ingredienser

4 pers
Allergener:
  • Laktose
    ·
  • Egg
    ·
  • Hvete
    ·
  • Melk
    ·
  • Soya

Basisvarer:
  • Egg
  • eplesider-, hvitvins- eller blank eddik
  • hvetemel
  • olje
  • pepper
  • salt
  • smør
  • sukker
  • vann
Liste
Liste
Bilder
Poteter
700 g
Agurk
1 stk
Eplesider-, hvitvins- eller blank eddik
3 ss
Sukker
2 ss
Vann
5 ss
Gul løk
1 stk
Kjøttdeig av svin
300 g
Kjøttdeig
275 g
Panering
½ pakke
Melk
1 dl
(Melk, Laktose)
Egg
1 stk
(Egg)
Salt
1 ts
Glutenfri soyasaus
1 pose
(Soya)
Kokestabil matfløte
1 pakke
(Melk, Laktose)
Oksebuljong
1 pakke
Smør
1 ss
(Melk)
Hvetemel
1 ss
(Hvete)
Vann
3 dl
Sukker
1 ts
Rørte tyttebær
2 pakke
Næringsberegning (per porsjon)
Energi:
656 kcal
Fett:
26 g
Karbohydrater:
66 g
Protein:
39 g
Allergeninformasjon

Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

Slik gjør du

Tips fra kokken:

Vil dere forenkle oppskriften litt, kan man grovrive løken istedenfor å steke den, og blande rå løk i farsen.

Skyll eller skrell potetene, og kok dem i lettsaltet vann i 20–25 minutter, eller til de er gjennomkokte. 
Pisk sammen 3 ss eddik, 2 ss sukker og 5 ss vann i en bolle. Skyll og kutt agurken i tynne skiver med en skarp kniv eller ostehøvel. Bland agurkskivene med syltelaken, og la det stå på benken frem til servering. 
Skrell og finhakk løken (se tips). Varm opp en stor stekepanne til middels høy varme, og ha i litt smør. Stek løken under omrøring i 2–3 minutter, til den er myk. Ha løken over i stor bolle, og la den avkjøle seg et par minutter. Vend inn paneringen, 1 dl melk, egget, 1 ts salt og litt kvernet svart pepper. Vend det hele sammen, og la det svelle i 3 minutter. Vend så inn begge kjøttdeigene, og form omtrent 24 små kjøttboller av farsen. 
Varm opp stekepannen fra forrige punkt til middels høy varme, og ha i litt olje og smør. Stek kjøttbollene rundt om i omtrent 5 minutter, eller til de er godt brunet. Legg kjøttbollene over på en tallerken.
Smelt 1 ss smør i pannen etter kjøttbollene, og pisk inn 1 ss hvetemel. Hell på 3 dl vann, soyasausen og fløten, og vend inn buljongen og 1 ts sukker. Kok opp, og la sausen småkoke i 3 minutter. Ha kjøttbollene med sjyen på tallerkenen i fløtesausen, og la det hele småkoke videre under lokk i omtrent 5 minutter, eller til kjøttbollene er gjennomkokte. 
Server de rørte tyttebærene til retten.
God middag!