Sunne middager fra California

Sunne middagstips med inspirasjon fra California

Nytt år – nye muligheter, sies det. Vi er mange som ønsker å starte det nye året med gode og sunne vaner, sunne middager og et bedre kosthold. Heldigvis trenger det ikke å være kjedelig å spise sunt. Vil du ha tips til sunne middager (og lunsjer) som du kan starte det nye året med? Du får også tips til sunn snacks som hele familien vil elske – og ikke minst oppskrift på verdens beste lunsj; nemlig avokadotoast.

Se hele menyen

California – det perfekte bildet på sunnhet og helse?

Hvilke assosiasjoner har du til California? Evig solskinn? Surf og palmekledde strender? Er det yoga og rulleskøyter langs Venice Beach som dukker opp på netthinnen din? Det er mye vi nordboere forbinder med The Golden State. Men en ting er sikkert. For mange er California et bilde på en sunn og frisk livsstil, der helse, trening og næringsrik mat står i fokus. Rett og slett den perfekte livsstilen for den som ønsker å leve sunt, men fremdeles nye livet.

Sunne og næringsrike råvarer
Sunne og næringsrike råvarer er en viktig del av den Californiske livsstilen

Den Californiske maten er også tydelig influert av den kulturelle smeltedigelen i området. Her møtes tradisjoner fra hele verden, og særlig ser vi tydelige influenser fra Japan, Mexico og Hawaii, nabostaten ute i Stillehavet. Her hjemme i nord lar mange seg inspirere av den sunne livsstilen, og trendretter som pokebowl, Buddha Bowl og avokadotoast har blitt populært også her.

I hele januar gir vi deg en liten smakebit av den Californiske livsstilen. Vårt kokketeam har satt sammen 5 sunne middager proppfulle av næring, sunne råvarer og gode smaker som hele familien vil elske. Vi har latt oss inspirere av noen av mattrendene fra California. I tillegg har vi ekstra fokus på å hjelpe deg med å få en god start på det nye året med middager som er ekstra sunne og næringsrike, med magre proteinkilder, grove kornsorter og masse, masse grønnsaker.

Prøv deg på en middag med inspirasjon fra California

Har du hørt om Buddha Bowl? Enkelt forklart et det en vegetarisk rett bestående av ulike grønnsaker, belgvekster, korn og ofte en slags dressing eller saus servert i en bolle. Du kan variere ingrediensene i en Buddha Bowl helt etter eget ønske, men ofte er den fargerik og fristende å se på, og skal helst inneholde masse næring. En perfekt middag for deg som vil ha et sunt kosthold.

Fargerik og sunn Buddha bowl
Prøv en fargerik og sunn Buddha bowl til middag

Du finner vår variant av Buddha Bowl på menyen i hele januar. Vi har valgt søtpotetpuré og byggkorn som base til bowlen, og topper med svarte bønner, spinat, avokado og kokt egg, i tillegg til en sennepsvinaigrette. En fresh, fargerik og sunn middag som er proppfull av næring. De gode og milde smakene vil friste hele familien.

Lag din egen bowl

Å sette sammen din egen bowl er ikke vanskelig. Det er lurt å velge en grov korntype som base, slik som byggkornene vi har i vår bowl. Et annet alternativ er quinoa, perlespelt eller fullkorns couscous. Du velger så en type protein, for eksempel bønner eller linser, feta ost eller halloumi. Grønnsakene er selvsagt viktig – her er det bare å fylle på med grønnsaker i alle regnbuens farger. Legg gjerne til noe som inneholder sunt fett, som avokado. Topp med en dressing laget på olivenolje, og masse urter.

Quinoa- og betebowl
Lag din egen bowl med quinoa og beter

Slik lager du en fargerik quinoa- og betebowl

Du trenger:

 • 250 g quinoa mix
 • 2 stk gule beter
 • 2 stk polkabeter
 • 200 g grønnkål
 • Chiliflakes
 • 250 g brokkolini
 • 100 g feta
 • 50 g valnøtter
 • 1 pk spirer

Slik gjør du:

 1. Varm opp stekeovnen til 210 grader varmluft.
 2. Kok quinoaen etter anvisningen på pakken
 3. Skrell gulbetene og polkabetene. Kutt gulbetene i båter og ha dem på et brett med bakepapir. Vend inn lit olje, salt og pepper og bak i ovnen i 25-30 minutter. Kutt polkabetene i tynne skiver, gjerne med en mandolin om du har det.
 4. Skyll og tørk grønnkålen og kutt vekk de groveste stilkene. Legg over på et stekebrett med bakepapir og vend inn olje, salt og pepper. Sett brettet i ovnen og stek i omtrent 10 minutter. Pass på så det ikke blir brent.
 5. Kok opp litt lettsaltet vann og kok brokkolinien i 2-3 minutter.
 6. Finn frem store dype tallerkener og bygg din egen bowl.

Poke bowl – sunn middag med fisk og freshe smaker

Legger du til laks i bowlen din, får du en poke bowl. Også den kan varieres etter eget ønske, men vi har laget en variant med villris og syltet rødkål. Poke bowlen vår er proppfull av friske grønnsaker og en laksefilet som marineres i soya og sitrusvinaigrette. Topp med en spennende limeaioli, og du har en skikkelig sunn smaksbombe som hele familien vil elske.

Poke bowl
Prøv deg på en fargerik og fresh pokebowl med laks

Visste du at vi har en egen Roedekasse? Dette er vår sunneste matkasse, som vi har utviklet i samarbeid med Roede. Her får du næringsrike og varierte retter som hjelper deg til en sunn livsstil – hver eneste uke.

Les mer om Roedekassen vår

Bowl til frokost?

Hva med å pimpe opp frokostgrøten og server en fristende, fargerik og sunn frokostbowl. Her får du oppskriften.

Frokostbowl
En næringsrik frokostbowl med frukt og bær

Salatwrap med kjøtt- og linsedeig, marinerte reddiker og chilimajones

Her får du en sunn og lett wrap med asiatiske smaker. I stedet for de tradisjonelle lefsene, bruker vi hjertesalat som du fyller opp med gode smaker. Stjernen i denne middagen er kjøtt- og linsedeigen vår. Denne består av hele 25% linser, og er perfekt for deg som vil kutte litt ned på kjøttinntaket, men fremdeles ha den gode smaken. Kjøtt- og linsedeigen vår er utviklet av kokketeamet vårt i samarbeid med slakterne hos vår leverandør Brødrene Ringstad. Kjøtt- og linsedeigen stekes med en smaksrik soya- og ingefærsaus, og danderes i hjertesalatwrapen sammen med jasminris. Topp det hele med marinerte reddiker, cashewnøtter, chilimajones og masse koriander og du har en kjempegod hverdagsmiddag med spennende smaker. Det beste av alt? Det hele er klart på 20-30 minutter!

Salatwrap
Salatwrap med kjøtt- og linsedeig

Se hele menyen

Avokadotoast – Californias mest kjente lunsj?

Vi kommer ikke utenom Californias kanskje mest ikoniske rett – nemlig avokadotoasten. Den vil du garantert finne igjen på de aller fleste frokost- og lunsjmenyer i sørlige California og den har også blitt svært populær i mange andre deler av verden. Og det er ikke uten grunn! Avokado er fullt av vitaminer, fiber og umettet, sunt fett – og så smaker den helt fantastisk på et stykke ristet landbrød.

Slik lager du din egen avokadotoast

Du trenger:

 • 1 avokado
 • 1 skive landbrød (gjerne bakt på surdeig)
 • Salt
 • Chiliflakes
 • Urter
 • Litt god olivenolje

Slik gjør du:

Skjær avokadoen i tynne skiver og rist brødskiven. Du kan bruke en vanlig brødrister, men vil du ha enda litt mer god smak, steker du brødskiven i en stekepanne med litt olivenolje til den har blitt gyllen og sprø. Topp skiven med avokadoen og strø over litt salt, chiliflakes, urter og ringle over litt god olivenolje. Vips, så har du en sunn, mettende og veldig fresh lunsj, som både store og små vil elske.

Avokadotoast
Prøv deg på Californias mest kjente lunsj

Kyllingsalat med sprø kikerter, søtpoteter og hjemmelaget ranchdressing

En god, sunn og mettende salat er alltid en god ide, særlig om du ønsker å spise litt lettere. I denne salaten får du sous vide kyllingfilet med cajunkrydder, som betyr at kyllingen er tilberedt på forhånd og skal bare varmes opp. Kikerter er en god kilde til protein, og kjempegode når de stekes sprø med godt krydder. Legg til søtpotetbåter, avokado, tomater og en spennende dressing og måltidet er komplett!

Kyllingsalat
En sunn og mettende salat er alltid en god ide.

Bestill kyllingsalat med sprø kikerter