Fire enkle tips for å skape sunne og gode matvaner

Vil du få mer energi og bedre konsentrasjon? En stabil vekt, redusert risiko for sykdom og et sterkere immunforsvar? Et sunt kosthold og gode, sunne matvaner kan bidra til alt dette. Her er fire tips du kan følge for å få en god start på året – og som kan hjelpe deg å etablere gode vaner i hverdagen.

1. Spis mer grønnsaker

Grønnsaker øker metthetsfølelsen, og inneholder mange av næringsstoffene som kroppen trenger. Helsedirektoratets kostholdsråd anbefaler at vi spiser 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Halvparten av “5 om dagen” bør være grønnsaker. Det kan virke mye, men en liten håndfull grønnsaker er omtrent en porsjon. Forsøk å inkludere grønnsaker til hvert måltid, i tillegg til en frukt eller to i løpet av dagen, så er du raskt oppe i 5 porsjoner. Prøv også å variere hvilke grønnsaker du spiser – spis etter regnbuen. Spiser du variert, får du i deg flere ulike næringsstoffer.

Visste du at? Middagene i Roedekassen inneholder alltid minimum 125-150 gram grønnsaker per porsjon.

Vegetarisk bowl med grønnkålchips, mangossalat og chilimajones
Vegetarisk bowl med grønnkålchips, mangosalat og chilimajones. Her får du en spennende og næringsrik middag proppfull av grønnsaker! Grønnkål, brokkoli, mango, grønne bønner og erter med en asiatisk vri. Fem om dagen – lett som en plett!

2. Velg magert kjøtt

Magert kjøtt og magre kjøttprodukter inneholder proteiner og mineraler som kroppen trenger, uten at du får i deg for mye fett. Velg magert kjøtt som kylling, kalkun, svin eller magert oksekjøtt, i stedet for kjøtt med mye fett. Det kan også være lurt å styre unna for mye bearbeidet kjøtt, som bacon, pølser og salami som ofte inneholder mye mettet fett, salt og tilsetningsstoffer som ikke er bra for kroppen. 

Hver eneste uke har vi et stort utvalg av retter med kylling og andre magre kjøttsorter på menyen, og mange av disse finner du også i Roedekassen.

Marinert kyllingfilet med grønnsaker
Marinert kyllingfilet med et godt eksempel på en sunn og næringsrik hverdagsmiddag. Her får du proteinrik og mager kyllingfilet, flere ulike typer grønnsaker, og en bakt potetsalat med sprø kjerner og sennepsvinaigrette som gir masse god smak!

3. Bruk grove fullkornsprodukter

Grove fullkornsprodukter inneholder fiber og andre viktige næringsstoffer som B-vitamin, jern og magnesium, som er viktige for en god helse, og kan bidra til bedre fordøyelse. Grove fullkornsprodukter øker også metthetsfølelsen, og kan bidra til å redusere søtsuget. Velg gjerne fullkornsprodukter som for eksempel grovt brød, fullkornsris, -pasta eller –couscous.

Middagene i Roedekassen inneholder varierte fullkornsprodukter og mye grønnsaker som har et naturlig innhold av fiber, sånn som favoritten pad thai med fullkornsnudler.

Pad thai med kyllingkjøttdeig og fullkornsnudler
Pad thai med kyllingkjøttdeig, fullkornsnudler og hakkede peanøtter. Denne hverdagsretten tikker av på flere punkter – og består av både magert kjøtt, flere ulike typer grønnsaker, fullkornsnudler og et lite innslag av sunt fett i form av nøtter

4. Bruk matkasse

En matkasse med sunne og næringsrike middager kan være en god løsning for deg som ikke har så mye tid til å planlegge eller handle maten selv. Roedekassen fra Godtlevert inneholder alltid sunne middager med mye grønnsaker, fullkorn og magre kjøtt- og fisketyper, og du får spennende og velsmakende middager med smaker fra hele verden som alle i familien kan like.

Med Roedekassen blir det lettere for deg å spise godt og sunt i en hektisk hverdag, og det er lett å registrere måltidene for deg som går på Roedekurs.

Følg disse fire enkle tipsene og start det nye året med å spise sunt og få mer energi, konsentrasjon og en mer stabil vekt.