Din guide til meksikanske tortillas: stekt, fylt eller ovnsbakt

Meksikansk mat er kjent for sine rike smaksopplevelser og forskjellige retter som ofte innvolverer forskjellige former for lefser eller tortillas. Men hvordan bruker meksikanerne egentlig de berømte tortillalefsene? Det håper vi du får svaret på i denne artikkelen.

Hva er en tortilla?

Tortillas er en flat, rund lefse, og er grunnleggende i det mexicanske kjøkken, i og med at den fungerer som basis for mange mexicanske retter. Tortillaene er ofte laget av hvete eller mais, og brukes til å lage alt fra tacos og enchiladas til quesadillas og burritos. De kan fylles, brettes, rulles og friteres, og kan spises både varme og kalde. Det er rett og slett Mexicos svar på lefsen!

Akkurat nå har vi satt fem meksikanske retter på menyen i Godtlevert. Du finner alle de rustikke rettene under kategorien «Mexico» der du velger retter selv.

Stabel med tortillas i forskjellige sjatteringer

Grunnoppskrift på tortilla

Du trenger bare tre ingredienser for å lage tortillalefser: hvete- eller maismel, vann og en klype salt. Hvis du vil kan du tilsette litt olje for å gjøre deigen smidigere og lefsene mykere.

Ingredienser

  • Ca 2-3 dl hvetemel
  • Ca 1 dl vann
  • 1 ss nøytral olje
  • en klype salt

Bland ingrediensene til du har en smidig deig, og del den opp i mindre emner. Kjevle ut til tynne lefser, og stek på høy varme i en tørr stekepanne, til lefsene er gylne på begge sider.

Hemmeligheten bak vellykkede tortillaer er å ha en varm stekepanne, og å ikke overarbeide deigen.

Oppbevar tortillaene i en lufttett beholder i kjøleskapet.

Image alt text

Mexicanske retter med tortillas

Burritos

Burritos er store tortillas som er fylt med kjøtt, ris, bønner, ost, grønnsaker og salsa, rullet stramt sammen som en sylinder. Burritos er veldig populære, fordi de kan fylles med en rekkeforskjellige ingredienser, alt etter hva du liker best.

Quesadillas

Quesadillaser tortillas som er brettet sånn at den ligner en halvmåne, og er fylt med ost, kjøtt, grønnsaker eller bønner. Deretter er den grillet eller stekt til osten smelter og tortillaen er gyllen og sprø. Quesadillas er enkelt å lage, og den kremete osten og fyllets krydrede smak er perfekt en kveld du har lyst på ordentlig hverdagskos.

Tacos

Tacos kjenner nok alle nordmenn godt – men norske og mexicanske tacos er ikke helt det samme. Meksikanske tacos er små, myke tortillas som er fylt med kjøtt, grønnsaker, ost og salsa. Dette er en av Mexicos mest ikoniske retter, og finnes i mange forskjellige varianter.

Chimichanga

Chimichangas er laget av en tortilla fylt med bønner og ost, deretter rullet og fritert for å oppnå er sprøoverflate. Den er ofte servert med salsa, guacamole og crème fraîche, og er kjent for å være sprø og ha en rik smak.

Enchiladas

Enchiladas er en klassisk rett laget av tortillas fylt med kjøtt, ost eller grønnsaker. Deretter er de rullet sammen og dekket med en krydret salsa og ost, og bakt i ovnen. Denne retten er saftig og fyldig, og er også er favoritt blant mange.

Taquitos

Taquitos, eller flautas, er små tortillas som er fylt med kjøtt eller ost, rullet stramt sammen og fritert eller bakt til de er sprø. Denne retten er perfekt som en lekker snack, eller som en del av et større meksikansk festmåltid.

Tostadas

Tostadas erflate, sprø tortillas som er stekt eller ristet til de er gylne og sprø. De er typisk toppet med bønner, kjøtt, grønnsaker, ost, salsa og crème fraîche, som gir en sprø og smakfullopplevelse.

Nå er du bedre kjent med de forskjelligebruksområdene til den ikoniske tortillaen, så slå deg løs på kjøkkenet og nyt Mexicos autentiske smaker!

Vil du ha mer inspirasjon til lekre retter fra forskjellige verdenskjøkken? Hver uke har vi 85 forskjellige retter på menyen, du finner dem der du velger retter selv.