Våre tips for å unngå matsvinn

Smart matplanlegging - slik reduserer du matsvinnet hjemme hos deg selv

Matsvinn er ikke bare et problem for miljøet, men også for lommebøkene våre. Hvert år kaster norske husholdninger over 200 tonn mat, noe som betyr at vi sløser både med penger og ressurser. Ved å redusere matsvinnet hjemme hos deg kan du og familien din spare penger på matinnkjøpene og samtidig bidra til en mer bærekraftig fremtid.


Fakta:

  • Ifølge statistikk kaster norske husholdninger omtrent 200 000 tonn mat hvert år, altså 48% av det totale registrerte matsvinnet.
  • 27% oppgir at den viktigste grunnen til at de kaster mat, er fordi de har glemt den i kjøleskapet eller et annet sted.
  • Vi kaster mest middagsrester (31%), brød, frukt og grønnsaker (22%).


Hvis du vil vite hvordan du kan redusere matsvinn, les tipsene våre nedenfor.

Planlegg ukens måltider

Planlegg ukens måltider og skriv en handleliste basert på ukemenyen din. På den måten unngår du å kjøpe for mye mat, og slipper å kaste mat som blir dårlig.

Oppbevar maten på riktig måte

Oppbevar maten riktig i kjøleskapet og i skapet. Bruk emballasje som holder maten fersk lenger og forhindrer at den tørker ut eller blir dårlig.

Bruk rester

Blir det mat til overs når alle er mette? Bruk restene i nye retter eller spis dem til lunsj neste dag.

Kjøp varer med redusert pris og kort holdbarhetsdato

Kjøp gjerne varer med redusert pris som nærmer seg utløpsdatoen, forutsatt at du kan bruke dem før de har gått ut på dato. Ikke bare hjelper du butikkene med å unngå matsvinn, du sparer også penger!

Lær barna å sette pris på maten

Lær barna å sette pris på maten, og å forsyne seg med passende porsjoner. Lag en dag i uken til “restemat-dagen”, og gjør det til et familieprosjekt å unngå matsvinn.


Ved å følge disse fem stegene kan du og familien din redusere matsvinnet i husholdningen. Det er viktig at alle i familien er med på laget og tar ansvar for å redusere matsvinnet. Sammen kan vi utgjøre en stor forskjell!
Les om hvordan vi jobber med bærekraft