Middag til kresne barn

En del foreldre synes at middag til kresne barn kan være problematisk. Det testes og prøves ut med ulike retter, man lokker og lurer eller prøver å tvinge barnet til å smake på maten. Ofte uten de ønskede resultatene. Hvordan kan man løse utfordringen med mat til kresne barn?

En matkasse kan være en god løsning. Hos oss finner du alltid barnevennlige middager på menyen.

Hvorfor er barn kresne til mat

Barn i alderen 2-4 år er ofte skeptiske til ukjent mat. Dette er et instinkt som er naturlig, og som skal hindre dem i å spise noe som kan være farlig for dem. I dagens samfunn er ikke dette et instinkt vi trenger, og barna oppleves som vanskelige eller kresne. Når barnet blir eldre, forsvinner dette instinktet og de er normalt mer åpne for ulike typer mat.

Noen barn har et behov for å skape en følelse av kontroll i eget liv. I en hverdag hvor barn styres av foreldre, barnehage eller skole, blir måltidet den eneste tingen de føler de selv kan kontrollere, og de kan begynne å nekte å spise maten de får servert eller bare spise det de selv vil.

Det finnes løsninger når det kommer til middag til kresne barn, men det er opp til de voksne å skape mulighetene for barnet, slik at de etterhvert tester ut flere typer mat.

Finnes det løsninger for middag til kresne barn?

Foreldre er opptatte av sunn mat til kresne barn, men hvordan skal man få det til når barnet nekter å spise?

Et viktig tips når det kommer til mat for kresne barn er å ikke gjøre måltidet til en maktkamp mellom deg og barnet. Jo mer de voksne prøver å tvinge barnet til å spise noe, desto mer vil barnet protestere. Noen ganger vil barnet gi seg over å motvillig spise maten, men kampen vil fortsette ved neste måltid.

Et godt alternativ er å la barna være med å bestemme middagen et par ganger i uka. Har du matkasse, kan du la de være med på å velge ut neste ukes middager. Under kategorien “Barnevennlig” finner du et stort utvalg av middager som nesten garantert faller i smak også hos de små.


Fiskekaker er alltid populært hos de små. Vi serverer de gjerne med potetbåter, ertepuré og revet gulrot.

Fiskekaker
Fiskekaker er populært hos både store og små barn.

Det er lite som er mer barnevennlig enn kjøttkaker i brun saus! Med poteter, ertestuing og tyttebær er dette en skikkelig klassiker.


Våre pannekaker med bacon og blåbærsyltetøy er en av våre med populære retter, og denne finner du alltid på menyen.

Pannekaker med bøkerøkt bacon og blåbær.
Pannekaker med bacon og blåbær. Finnes ikke mye som er mer barnevennlig enn det!

Lag en god og rolig atmosfære under måltidet. Server den maten du har planlagt, men pass på at det alltid er minst en ting på bordet som barnet spiser. Det kan gjerne være pastaskruer, brød eller frukt. Snakk om mat, vis nysgjerrighet når det kommer til ulike råvarer og matretter. Alt uten å fokusere på barnets spisevaner, og om det spiser eller ikke. Over tid kan dette hjelpe barnet ut av mønsteret sitt når det kommer til å spise ukjent mat.

Vil du ha flere tips? Her får du våre topp 5 tips til deg med kresne barn

Tips til mat for kresne barn

Enten det er middag til kresne barn, eller frokost til kresne barn – ta barnet med på råd og la det delta i matlaging. Hva kan passe å ha i matpakken, til kvelds eller middag? La barnet få en følelse av at det er med på å bestemme. Sakte, men sikkert, vil barnet bli mottakelig for ukjente råvarer og matretter. Her har vi samlet noen middagstips som kan hjelpe deg på vei.

Middagstips til kresne barn

  • Pizza, hvor barnet bestemmer hva som skal være på.
  • Fiskegrateng. Her kan barnet være med på å forberede grønnsakene som skal være til.
  • Ulike typer pastaretter, med barnets foretrukne saus eller tilbehør.
  • Taco, slik at barnet kan plukke det de vil ha selv.
  • Pannekaker.
  • Hamburger eller fiskeburger.
  • Ulike typer wraps.

Med matkasse kan du enkelt velge ut middager som barna også liker, og sikre at middagen blir en rolig og koselig stund for alle. I tillegg slipper du maset med å skrive handlelister, og ikke minst løpe i butikken. Favorittkassen er vår aller mest populære kasse for barnefamilier.