Hvordan koke blomkål?

Blomkål er en smakfull og allsidig grønnsak som kan brukes både som tilbehør til en middagsrett, eller som hovedingrediens i retten selv. Ved å koke blomkål har du grunnlaget for mange spennende retter.

Slik går du frem:

  1. Fyll en kjele med nok vann til å dekke blomkålen, og kok opp.
  2. Skjær bladene av blomkålen, og del den opp i små buketter (du kan også koke blomkålen hel hvis du ønsker det).
  3. Legg blomkålen oppi kjelen, og la den koke i ca 7–9 minutter. Hvis du koker blomkålen hel, må du beregne litt mer tid.
  4. Bruk en gaffel eller stikk med en kniv for å kjenne om blomkålen er ferdigkokt. Glir kniven lett igjennom er grønnsaken mør.
  5. Når blomkålen er ferdig, heller du av kokevannet og legger bukettene i en skål for servering.

Image alt text

Smørdampet blomkål

Blomkålen er også fin å smørdampe. Prosessen er veldig lik den for å koke blomkål, men grønnsaken får en mer fyldig smak.

Slik går du frem:

  1. Fyll en kjele med litt vann, nok til å dekke bunnen. Kok opp vannet.
  2. Ta bladene av blomkålen og skjær eller knekk opp i biter.
  3. Legg en smørklatt oppi kjelen sammen med blomkålen, og damp i omtrent 5 minutter.
  4. Server som tilbehør til hovedrett av for eksempel kjøtt eller fisk.

Smakfullt med kokt blomkål

Kokt blomkål kan også brukes som ingrediens i flere andre retter. For eksempel kan du benytte den i en klassiker som hjemmelaget blomkålsuppe, som smaker mye bedre enn posesuppe. Ikke krever retten særlig mer jobb heller, og belønningen for den lille ekstra innsatsen er en deilig og smakfull middags- eller kveldsrett.

Du kan også velge å gjøre litt mer ut av blomkål som tilbehør. Benytt den kokte blomkålen til å lage blomkålpuré, som passer ypperlig som tilbehør både til kjøtt og til fisk. Dette vil garantert falle i smak både hos gjester og familie – hvem skulle tro at en blomkål kunne bli til noe så fløyelsmykt og smakfullt?

En klassiker fra 80-tallet er gratinert blomkål med et dryss sprøstekt bacon – tilbehør som passer godt både til fisk og kjøtt. Her blander du de kokte blomkålbitene med en deilig ostesaus, strør på litt ost og setter i ovnen. Enkelt å lage, og fantastisk godt!

Blomkålen kan også brukes til mye mer, for i tillegg til å koke eller smørdampe den kan du både steke, ovnsbake og grille den. Visste du at du for eksempel kan lage god snacks av blomkålen ved å steke biter av den i ovnen med deilig krydder? Prøv deg frem ved å teste nye oppskrifter.