Opp-ned eplekake med karamell

Endelig er det sesong for våre elskede, norske epler og da må vi jo bare bruke de så mye som mulig. I anledning Den Norske Epledagen, har vi tatt frem en oppskrift på en morsom eplekake med smak av karamell og en litt syrlig crème fraiche som tilbehør.

Slik lager du opp-ned eplekake med smak av karamell

Denne eplekaken bakes i ovnen med eplene i bunnen av formen, men snus på hodet ved servering, slik at eplene og karamellen kommer på toppen. Den smaker himmelsk – og ser litt ekstra morsom ut hvis du legger eplene i et fint mønster.

Ingredienser:

Topping/karamellsaus

  • 85 gr smør
  • 100 gr rørsukker
  • 1 tsk kanel
  • 3 epler (helst norske)

Kaken

  • 120 gr romtemperert smør
  • 100 gr rørsukker
  • 100 gr vanlig sukker
  • 2 egg
  • 190 gr hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1,5 ts kanel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 dl melk

Slik gjør du:

Sett på og varm ovnen til 175 grader og finn frem en tykkbunnet stekepanne som også tåler å stå i ovnen. 

Du begynner med eplene og karamellsausen, som skal danne bunnen av kaken før den stekes. Skrell og skjær eplene i fine skiver. Legg disse til siden, slik at de er klare til å legges i den lune karamellen før den stivner. Smelt smøret og rørsukkeret i stekepannen og la det koke omtrent ett minutt. Rør i kanelen og legg så epleskivene i et fint mønster oppå karamellen. La karamellen og eplene stå og avkjøle seg en liten stund,slik at det stivner litt, i mens du lager selve kakerøren.

Image alt text

Visp sammen det romtempererte smøret og sukkeret med en elektrisk visp, slik at det blir hvitt og luftig. Tilsett eggene, ett av gangen, mens du visper videre. Pass på at du visper inn det første egget ordentlig før du har i det andre. Rør sammen de tørre ingrediensene i en bolle og tilsett så disse sammen med melken. Vend melblandingen og melken forsiktig ned og bland så til en jevn røre. Fordel kakerøren over eplene og karamellen og stek kaken i ovnen i omtrent 40 minutter. Dekk over med aluminiumsfolie etter omtrent halve tiden, slik at kaken ikke blir brent. Sjekk at kaken er ferdig, ved å stikke en kakepinne ned i kaken.

Image alt text

Når kaken er ferdig stekt, lar du den hvile på benken i noen minutter. Legg så en tallerken oppå stekepannen og vipp kaken ut slik at den ligger “opp-ned” på tallerkenen. Server kaken med for eksempel vispet crème fraiche, god vaniljeis eller kremfløte.

Image alt text