Hvordan få barn til å spise grønnsaker - her er våre tips!

«Bare smak en liten bit?» Det er et velkjent refreng for de fleste med barn. Når grønnsakene settes på bordet, rynker barna på nesene og er plutselig forsynte, selv om de var kjempesultne bare noen minutter tidligere. Toåringen, som tidligere har gomlet brokkoli med liv og lyst, nekter plutselig å åpne munnen bare noen nevner ordet. Hvordan i all verden får man barn til å spise grønnsaker, sånn at de får i seg de viktige næringsstoffene de trenger? Her er våre fem beste tips for å få smårollingene til å spise sunt.

Image alt text
Få barna til å spise grønt med våre enkle tips!

Enkle tips for å overtale barnet om at grønnsaker er snadder!

Å overtale barnet om at grønnsaker er godt, kan ta tid og være en ekte tålmodighetsprøve, men fortvil ikke – her er Godtleverts fem beste tips:

  1. Små barn foretrekker det søte, og bitre smaker forsterkes hos dem. Derfor kan det være lurt å starte med å introdusere gulroten. Den er søt i smaken, og enkel å få de minste til å like. Deretter kan man fortsette med mer utfordrende grønnsaker - blomkål, for eksempel. Hva med å blande litt kokt blomkål i potetmosen? Da vender barnet seg til smaken, og etter hvert vil han bli en ekte blomkålelsker!
  2. Bruk topping! Ha noe over grønnsakene som du vet barnet liker. Revet ost, smeltet smør, bacon eller smøreost er våre forslag.
  3. Lek med maten! Skjær gulrøtter i staver, eller kutt ut figurer av kålroten med pepperkakeformer – og la barna bruke fantasien. «Ikke lek med maten» gjelder ikke her!
  4. Vær en luring, gjem grønnsakene! Kamufler dem i puréer, juicer, supper og sauser. Slik får barnet smakene introdusert på en mild måte, og konsistensen er kanskje lettere å svelge – helt bokstavelig talt.
  5. Ikke gi opp! Prøv igjen, reintroduser grønnsakene. Forskning viser at noen barn må smake på ting opp til tjue ganger før de aksepterer smaken. Tipset er derfor å la dem prøve, igjen og igjen, og ikke stole på «liker ikke».
Image alt text
Start med gulrøtter!

Og hvis kampen blir tapt, og ingen av våre tips hjelper, vit at det går over. Det som virker som en kamp i dag, blir en lek i morgen. Smaksløkene endres heldigvis i takt med at barna blir eldre, så derfor vil du kanskje oppleve at tenåringene i huset plutselig spiser grønnsaker de tidligere ikke rørte med ildtang. Så hold ut, pust med magen – før du vet ordet av det spiser barna grønnsaker som om de skulle fått betalt for det!

Og husk at vi i Godtlevert har 80 retter du kan velge mellom, hver uke. Under kategorien «barnevennlig» finner du retter som er spesielt tilpasset barna, fulle av fristende grønnsaker. Så var det bare å velge, da...