Japansk mat – 5 spennende retter fra det japanske kjøkkenet
Vil du prøve deg på noen nye retter fra det japanske kjøkkenet? Japansk mat er jo så mye mer enn sushi, og vi har valgt ut fem av våre favoritter.
Japan er en drømmedestinasjon for matelskere, for det japanske kjøkkenet byr på uendelig mange gode smaksopplevelser og delikatesser. Likevel er nok vi nordmenn aller mest kjent med klassikere som sushi, som har blitt en stor favoritt hos mange. De neste ukene vil vi i Godtlevert utfordre deg til å smake på noen andre sider av det japanske kjøkkenet, og har valgt ut fem favoritter som vi tror vil bli en suksess hos hele familien.
Donburi – Japans vri på poké bowlen
Donburi er, kort forklart, en sushi bowl. Retten serveres i en skål eller bolle der ingrediensene anrettes i dekorative små grupper. Basen for retten er kokt ris toppet som toppes med grønnsaker og protein etter eget valg. Toppingen er skåret i terninger eller strimler, slik at det er enkelt å spise med gaffel, eller – hvis du klarer – med pinner. Retten kan varieres i det uendelige og er lett å tilpasse til ulike smakspreferanser. Med andre ord, perfekt for hele familien. Du kan la hver og en anrette sin egen donburi ved middagsbordet, for på denne måten kan alle forsyne seg med det de selv liker.
I denne oppskriften marineres risen med eddik, sukker og en klype salt for å gi en fin balanse mellom sødme og syre. Risen toppes så med sprø rødkål, avokadoterninger, ingefærsyltet agurk, sesamfrø og ikke minst ponzubaktlaks. Litt soyamajones på toppen blir prikken over i'en.
Pork Ramen – streetfood på sitt beste
Ramen er en av Japans mest populære streetfoodretter. Den verdenskjente nudelsuppen finnes i utallige varianter, men toppes som regel med kjøtt eller fisk, grønnsaker og smilende egg. Dette er en skikkelig umamibombe, og er proppfull av gode smaker.
I vår oppskrift lages suppen med svinekjøttdeig som får masse smak fra hvitløk, soya og ingefær. Buljongen kokes med shitakesopp, ingefær og hoisinsaus, og suppen toppes til slutt med smilende egg, vårløk, koriander og chiliflak.
Nagoya Tebasaki – Buffalo kyllingvinger på japansk vis
Tebasaki er den japanske utgaven av Buffalo kyllingvinger, som toppes med søt soyasaus og masse krydder. Retten stammer opprinnelig fra Japans fjerde største by, Nagoya, og har siden blitt populær over hele verden. Ordet «tebasaki» betyr vingespiss på japansk, og henviser til rettens hovedingrediens, nemlig kyllingvinger.
I denne oppskriften skal kyllingen marineres, paneres og så stekes sprø, før den toppes med en soya- og sesamsaus smakt til med ingefær, hvitløk og chiliflakes. For å få en litt mer mettende middag, har vi valgt kyllinglår i stedet for vinger i vår variant. Som tilbehør serveres ris og en sprø og syrlig pak choy-salat som balanserer ut sødmen og heten i retten.
Okonomiyaki – kålpannekake streetfood style
Okonomiyaki er enda en klassisk streesfood rett i Japan. Ved første øyekast vil man kanskje tro at det var snakk om en slags pizza, men retten består av en pannekake stekt med kål, og toppet med den typiske okonomiyakisausen og øvrig topping etter eget ønske.
Vi har valgt en vegetarisk variant, og har dessuten byttet ut den tradisjonelle okonomiyakisausen med teriyakisaus. Kålpannekaken toppes med vårløk, reddiker, soyamarinert sopp og koriander, i tillegg til både teriyakisaus og ailoi. Dette vil hele familien elske!
Tonkatsu – japansk variant av svineschnitzel
Tonkatsu er Japans svar på den klassiske panerte wienerschnitzelen. Retten består av pankopanert svineschnitzel, som toppes med saus og serveres med ris og coleslaw. I Japan serveres svinekoteletten i skiver, da den tradisjonelt spises med pinner.
Vi har toppet vår tonkatsu med teriyakisaus og serverer den med jasminris og en kremet spisskål-slaw med et hint av chili, ingefær og soyasaus.