Smak av Korea – trendy tradisjon

Koreansk mat er en av de heteste mattrendene akkurat nå, og vi i Godtlevert vet hvorfor. Det koreanske kjøkken byr på alt vi elsker med asiatisk mat – pluss litt ekstra spennende smaker. En rød tråd i koreanske retter er de fermenterte innslagene, kimchi og chilipaste. I denne artikkelen introduserer vi deg for fem koreanske retter med het, krydret og genuin koreansk smakspalett.

Bimbimbap 

Bibimbamp er en klassisk koreansk rett, og en av våre favoritter. Retten består av nykokt ris som toppes med kimchi, soyastekt sopp, speilegg og den ikoniske koreanske chilipasten gochujang, og kombinasjonen av smaker og teksturer skaper en harmonisk balanse mellom det søte, salte og sterke. Navnet bibimbap betyr «blandet ris», og det er akkurat sånn man skal spise den – sammenblandet!

Bibimbap, en koreansk klassiker!
Bibimbap, en koreansk klassiker!

Bulgogi 

Bulgogi er en annen koreansk favoritt, og består tynne skiver av grillet eller stekt svinekjøtt. Kjøttet marineres i soya, sesamolje, sukker og krydder. Navnet "bulgogi" oversettes til "ildkjøtt" eller "grillet kjøtt" på koreansk, og henviser til at kjøttet tradisjonelt tilberedes over åpen ild, eller på kullgrill.

Bulgogi kan serveres på mange mulige måter, og her er det ingen fasit. Du kan spise den som en wrap, taco eller i en skål med ris. Det viktige er at du nyter smakene på den måten som passer deg best.

Tips! Legg kjøttet i fryseren et døgn innen du skal skjære det opp – da blir det mye lettere å skjære det i tynne skiver.

Fredagskos på koreansk vis: bulgogi av svinefilet
Fredagskos på koreansk vis: bulgogi av svinefilet (dwaeji bulgogi) med jasminris, soyamajones og en smakfull salat med pære og pak choy.

Buldak

Buldak, eller ildkylling, er tradisjonelt en sterkt krydret kyllingrett. Buldaks intenst krydrede smak har bidratt til at koreansk mat har blitt en populær trend verden rundt – og det er ikke noe rart, synes vi! Buldak består av kyllingbiter marinert i en blanding av koreansk chilipaste (gochujang), sukker, soyasaus, hvitløk, ingefær og andre krydre. En annen viktig ingrediens er chiliflak eller chilipulver. Det er dette som gir retten den karakteristiske fargen! Kyllingen grilles eller friteres til den er sprø med masse krønsj, og serveres med ulike tilbehør som balanserer de hete smakene. Retten kan også gratineres i ovnen, gjerne med ost på.

Gratinert buldak
Gratinert buldak toppet med mozzarella. Jasminris og en frisk koreansk coleslaw balanserer de krydrede smakene fra gratengen.

Japchae 

Japchae er comfortfood på sitt beste. Retten består av tradisjonelt av glassnudler som wokkes med masse ferske grønnsaker - gulrot, spinat, løk og paprika. En av de mest gjenkjennelige egenskapene til japchae er den velbalanserte blandingen av smaker og teksturer. Nudlene har en lett konsistens, en herlig kontrast mot de sprø grønnsakene. Japchae får sin tydelige smak fra en saus av soya, sesamolje, sukker, hvitløk og pepper. Den smakfulle sausen knytter sammen de øvrige ingrediensene og gir retten en dyp smak.

Tips! Japchae er lett å variere. Server den med kjøtt, kylling eller skaldyr, og spis den kald, varm eller lunken.

Japchae
Japchae med eggenudler, paprika, purre, pak choy, gulrot og shiitakesopp. Vi topper den med reker og sesamfrø - og deilig sterk chili for litt ekstra sting!

Dakkoshi

Dakkoshi er en av Koreas mest populære street food-retter. Den består av kyllingspyd som marineres i en balansert saus, før de grilles over åpen flamme eller på kullgrill. Marinaden er en blanding av søte og salte smaker, og inneholder ingredienser som soya, honning, hvitløk og ofte sesamolje for en subtil nøttesmak. Kyllingbitene tres på spyd og grilles til de blir gjennomstekte, mens de pensles med en marinade for å beholde smak og saftighet. Du kan også tilberede kyllingspydene i ovnen, da får du en saftig kylling med vakker, gyllen overflate.

Dakkoshi
Dakkoshi med nykokt ris, en het chilimajones og ingefærsyltet gulrot og agurk.

Hver rett er unik på sin egen måte, og byr på autentiske smaksopplevelser fra det koreanske kjøkken. Be familien på en balansert smaksfest med Godtleverts koreanske retter, og husk at hver uke kan du velge mellom 80 forskjellige middager der du velger retter selv.