kjøttboller med fløtepoteter og romanesco
15-20

kjøttboller med fløtepoteter og romanesco

Ingredienser

Allergener

    Basisvarer

    • smør
    • solsikke-/rapsolje

    Poteter

    Fløtepoteter
    500 g
    Revet gouda
    ½ pakke

    Grønnsaker

    Romanesco
    ½–1 stk
    Gulrot
    1 stk
    Smør
    2 ss

    Kjøttboller

    Kjøttboller
    350 g
    Solsikke-/rapsolje
    2 ss

    Tilbehør

    Rørte tyttebær
    1 glass
    Allergeninformasjon

    Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

    Slik gjør du

    Tips fra kokken:

    I dag har du ansvar for romanescoen. Del den i to så den ligger støtt. Skjær av stilken. Skrell den og del den i biter. (OBS: stilken er like god som blomsten, om ikke bedre. Ta en smak, da vel!) Del resten i små buketter. Romanescoen skal kokes i lettsaltet vann i 4–5 minutter. Få hjelp av en voksen til å sette på vann og sile det av når romanescoen er ferdig.

    1. Sett ovnen på 210 grader varmluft og kok opp en kjele med vann til grønnsakene.
    2. Ha fløtepotetene i en ildfast form. Sett formen i ovnen i 10 minutter, ta formen ut og strø over revet ost. Stek videre til osten er gyllen.
    3. Kutt romanesco i buketter. Skrell stilken og kutt den i biter. Skrell gulrøttene og kutt dem i staver. Kok gulrøttene 6–8 minutter. Romanescoen skal koke med de 4–5 siste minuttene. Hell av vannet og tilsett smør.
    4. Varm kjøttbollene i en stekepanne med 2 ss olje til de er gjennomvarme.
    5. Server kjøttboller med fløtepoteter, romanesco og tyttebærsyltetøy.
    1. UKENS UTFORSKER: «Romanesco» Har du sett denne fantastiske grønnsaken før? Romanesco er en grønnsak i kålfamilien og er en krysning av blomkål og brokkoli. Er den ikke fin? Ser du at hver liten bukett ligner på den store romanescoen? I geometrien kalles dette for en fraktal. Det betyr at den har samme struktur og mønster uansett størrelse. Men den er ikke bare fascinerende å se på. Den inneholder også vitamin-K. Dette vitaminet hjelper blodet til å koagulere og lage skorpe når du har slått deg og fått skrubbsår på knærne.
    2. TIPS TIL FORELDRE: Ikke gi opp! Barn må få tid til å utvikle smakssansen, og må noen ganger smake på ting opptil 20 ganger for å begynne å like nye matvarer.